Gervala na inauguraciji prostorija kosovske ambasade u Vašingtonu: „Mi smo najproamerička zemlja na svetu“

FOTO: Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore/FB

U Vašingtonu je danas svečano otvorena kosovska ambasada. Na ceremoniji otvaranja, pored kosovske ministarke spoljnih poslova, Donike Gervale i ambasadora u Americi, Iljira Dugolija ( Ilir Dugolli), učestvovao je i pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju, Džejms O’Brajen.

Gervala je na otvaranju kazala da je ovo prilika da se pokažu vrednosti za koje se Kosovo zalaže, navodi se u saopštenju ministarstva kojim rukovodi.

„Hajde da dokažemo da smo kao zapadna demokratija mnogo jači od onih koji se svakodnevno bore protiv naših vrednosti, naših principa i pokažimo generaciji naše dece da snagom naših vrednosti, snagom volje i snagom slobode koju živimo, možemo da izgradimo bolju budućnost za sve nas“, kazala je.

Gervala je ujedno kazala da se ove godine obeležava 25 godišnjica od rata na Kosovu, odnosno, kako je kazala „oslobođenja Kosova“, te da se to ne bi dogodilo bez NATO-a.

„Bez zalaganja NATO-a da zaustavi genocid na Kosovu, danas ne bismo bili ovde među vama. Ovo opredeljenje naših prijatelja spasilo je više od 100.000 života na Kosovu i donelo drugačiju budućnost celom našem regionu“, kazala je.

„Kosovo najproamerička zemlja na svetu“, konstatovala je Gervala, navodeći da ambasada nije samo objekat, već i moćna poruka.

S druge strane, pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Džejms O’Brajen izjavio je da su SAD bile i uvek će biti veran prijatelj i partner Kosovu, preneli su iz kosovskog MSP.

Čak je kazao i da bi ovaj „uspeh Kosova“ – osnivanje ambasade, „veoma obradovalo“ bivšu državnu sekretarku Medlin Olbrajt.

FOTO: Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore/FB

Otvaranje ambasade u Vašingtonu usledilo je nakon što je kosovska vlada oktobra prošle godine na 167. sednici, usvojila odluku o pokretanju procedura za kupovinu objekata u Nemačkoj i Sjedinjenim Američkim Državama, u kojima će se nalaziti diplomatsko predstavništvo Kosova.

Kako su tada preneli prištinski mediji, suma koju Kosovo plaća za zakup zgrada u kojima se nalaze diplomatska predstavništva je milionska.

Kosovska vlada pokrenula procedure za kupovinu objekata za ambasade u Berlinu i VašingtonuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.