Prištinski mediji: Kurti odbio da prokomentariše reakciju Osmani na Gervalino pismo SE

FOTO: Kosovska vlada/Printscreen

Izvor: Klan Kosova (Tekst je izvorno preveden s albanskog, sinoćno izdanje)

Premijer Aljbin Kurti (Albin Kurti) preferirao je tišinu kada su ga upitali o reakciji predsednice Vjose Osmani na pismo ministarke spoljnih poslova i dijaspore Donike Gervale Savetu Evrope.

Posle izbornog mitinga podrške Preševskoj dolini, za izbore koji će se održati 2. juna, šef izvršne vlasti nije želeo da komentariše izjave predsednice o nekoordinaciji povodom pitanja za članstvo u SE.

Osmani je naglasila da je o pismu upućenom Savetu ministara nije obavestio predsednik skupštine Glauk Konjufca.

Konjufca je ranije naveo da se više radi o tehničkim pitanjima, a ne o nečemu što je učinjeno namerno.

„Pretpostavio sam da je to moglo da se desi zbog posete koju je imala u SAD, a zbog udaljenosti sigurno. Ne može se svaki detalj, koji se menjao svakog minuta, na dan glasanja Saveta ministara za Savet Evrope, deliti i usaglašavati“, rekao je on, piše Kosovapress prenosi Klan Kosova.

Čak je i poslanica Demokratske partije Kosova (PDK), Arijana Musljiju Šoši (Ariana Musliu-Shoshi), reagovala na nedostatak koordinacije između Predsedništva i Vlade po pitanju članstva Kosova u Savetu Evrope.

„Predsednica, kao predstavnik jedinstva naroda, trebalo je da mnogo ranije razotkrije istinu o lošem Aljbinovom upravljanju. Šteta je već učinjena, ali istina o neuspehu postaje jasna! Bolje ikad nego nikad“, napisala je Musljiju-Šoši.

Kosovo nije bilo na dnevnom redu Saveta Evrope od 16. do 17. maja. Nemački kancelar Olaf Šolc, italijanski premijer Đorđo Meloni i francuski predsednik Emanuel Makron naveli su u pismu da „postoji realan rizik da bez odlučnog napretka u vezi sa Asocijacijom, aplikacija Savetu Evrope neće dobiti potrebnu podršku”.

Pročitajte još:

U eri savremene tehnologije Osmani neobaveštena o slanju Gervalinog pisma SE zbog „daljine“ – bila u inostranstvu?

Zbog Nacrta za ZSO zakasnili za SE, ali ga ipak šalju ustavnom sudu i to svoj, a ne koji je radila Evropska unija

Osmani nije bila obaveštena o Gervalinom pismu, danas na sastanku sa američkim, nemačkim i britanskim ambasadorom



Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.