Lajčak: U društvima i na Kosovu i u Srbiji nedostaje pritisak da dođe do normalizacije

Miroslav Lajčak
FOTO: KoSSev

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da je Evropska unija omogućila proces koji bi trebalo da dovede do normalizacije, ali da je problem jer u društvima i na Kosovu i u Srbiji nedostaje pritisak da dođe do normalizacije.

Lajčak je u intervjuu za sarajevski N1 rekao da sada postoji Ohridski sporazum koji je jasan put, ali da kad god se predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti dogovore oko nekih koraka ka normalizaciji, to nailazi na kritiku u njihovim društvima.

„Očigledno je da je najvažniji element da se ovaj proces završi to da se pomogne društvima da shvate da bez normalizacije njihovih odnosa za njih nema evropske budućnosti“, poručio je Lajčak.

Govoreći o dijalogu, on je istakao da je njegov mandat podeljen na dva dela – jedan je bio pozitivan kada se radilo na normalizaciji, a drugi, koji je bio veći, bavio se krizama na terenu i pokušajem sprečavanja eskalacija.

Lajčak je istakao da je sada najveće pitanje kako ublažiti uticaj odluke kosovske centralne banke o gotovinskim transakcijama i da to sada okupira najviše pažnje.

„Nažalost, to je realnost koja je proizvod veoma niskog nivoa poverenja između dva društva, između Kosova i Srbije uopšte“, rekao je Lajčak.

On je podsetio da mu mandat ističe 31. avgusta i da je logično da će sa novim rukovodstvom EU krenuti nova faza procesa.

Govoreći o Zapadnom Balkanu, on je ocenio da je region u novom zamahu, koji je stvoren ruskom agresijom na Ukrajinu, kada se EU probudila i shvatila da ne može zauvek napustiti region u tom procesu.

„Zamah nikada ne traje dugo. A ako ne želite da propustite zamah, zaista ga moramo transformisati u novi kvalitet“, naglasio je Lajčak.

N1Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.