Kurti: Odnosi sa SAD veoma dobri, imidž Kosova ojačan u svetu, Kosovu preti Srbija

FOTO: KoSSev

Izvor: RTKLive (Tekst je izvorno preveden sa albanskog osim naslova koji je adaptiran)

Kosovski premijer Aljbin Kurti je u intervjuu za Radio-televiziju Kosovo govorio o političkim aktuelnostima i problemima koji su se pojavili sa međunarodnom zajednicom. On je govorio o odnosima sa Sjedinjenim Američkim Državama. Tema intervjua bilo je pitanje srpskog dinara, ali i predmeti koje vodi Ustavni sud, za koje kaže da su selektivni.

Kosovski premijer Aljbin Kurti je u intervjuu za RTK rekao da su odnosi sa Sjedinjenim Američkim Državama veoma dobri. Ali, kako je rekao, odnos podrazumeva i primanje i davanje, a s druge strane, to bi trebalo da bude dvosmeran odnos.

„Odnosi sa Sjedinjenim Američkim Državama kao nezamenljivim i neprocenjivim saveznikom, kao suštinskim partnerom u prošlosti, u budućnosti i posebno sada u ovoj važnoj godini i kao dokazanim prijateljem su veoma dobri, ali taj odnos podrazumeva i dobijanje i davanje, a s druge strane, to bi trebalo da bude dvosmerni odnos.

„Ako je za odlične odnose – uslov, garancija i mogućnost samo pokornost, onda bi oni imali one koji su otišli, a ne mene. Zašto je došlo do toga da ja postanem premijer? Zato što narod Kosova želi dublje i šire odnose, ne da sija od pokornosti, već da ima korist od normalnosti. Narod želi da i od partnera i naših saveznika da ne dobijamo mi kao individue, već da dobija država, a da mi kao individue gubimo po malo“.

Govorio je i o sastancima i izveštajima koje ima sa specijalnim izaslanikom SAD za zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom.

„O većini stvari stalno razgovaramo i dogovaramo se, ali ne o svemu. Ponekad nam se čini da imamo više informacija o pojedinim detaljima, ali to ne predstavljaju nesuglasice koje bi prerasle u napetost“, izjavio je kosovski premijer.

Kurti: Ne možemo da primenimo sporazum dok god imamo njegovo kršenje

Kosovski premijer Aljbin Kurti je u emisiji „RTK Prime” na RTK naglasio koliko se kasni u normalizaciji odnosa sa Srbijom, ali ne krivicom Kosova.

„Na dan 27. februara prošle godine sklopili smo dogovor. Taj sporazum je u najmanju ruku de fakto priznanje. Dana 18. marta smo priložili aneks i tamo se kaže da nijedan član nije važniji od drugog. Kada se video napredak, Srbija je počela sistematski da krši i da ne poštuje 11 članova, od kojih je osam verovatno višestruko prekršila i šest rečenica u preambuli. Nažalost, Brisel kao arbitar nije reagovao na ove prekršaje. Dakle, nesprovođenje Briselskog sporazuma i implementacioni aneks iz Ohrida održali su temu dijaloga živom. Tako da se mnogo priča o dijalogu jer nismo postigli željene rezultate“, naveo je Kurti.

Prema njegovim rečima, problemi su nastali kada Brisel nije iskoristio svoju moć, koji kao arbitar nije sankcionisao Srbiju svakog puta kada je prekršila sporazum.

„Ne možemo da primenimo sporazum sve dok imamo njegovo kršenje. Danas smo u ovoj lošoj situaciji jer sudija nije zamerio Srbiji zog toga što je prekršila sporazum“, rekao je Kurti.

Premijer Kurti je rekao da u EU i dalje ima diplomata koji misle da Srbija nije uz Rusiju.

„Neka je zabrinutost da će, ako se Srbija zameri, ona otići sa Rusijom, sa Kremljom, sa despotskim predsednikom Putinom, takoreći on je to već uradio. Mnogo je diplomata na Zapadu koji žele da veruju da Srbija još nije otišla sa Rusijom. Preterana briga prema Srbiji, koju priznaju na privatnim sastancima, nije se isplatila, ali je šteta učinjena“, naveo je Kurti.

Govoreći o Zajednici opština sa srpskom većinom, Kurti je rekao da za to postoje dva nasleđena sporazuma, jedan iz 2013, i drugi iz 2015.

Ali sada Kosovo, prema njegovim rečima, ima novi sporazum sa Srbijom koji se nalazi i u zvaničnim dokumentima Evropske unije i Evropskog saveta gde su šefovi 27 zemalja.

„Postoji i član 10 koji kaže da su svi dosadašnji sporazumi validni i pravno obavezujući, a član sedam kaže samoupravljanje za srpsku zajednicu“, rekao je on.

Kurti je naveo da je osnovni sporazum od 27. februara dobar, ali je dobar i Ohridski aneks implementacije.

„Kada je Srbija videla gde je završila sa ova dva sporazuma, onda je počela da sabotira primenu i da pravi nedeljne prekršaje, da bi na kraju, do juče, premijer Srbije poslao pismo da se povlače iz tih sporazuma, jer ne prihvataju ni nezavisnost, ni stolicu u UN, a ne prihvataju ni teritorijalni integritet Kosova. Praktično nas je vratio na nultu tačku i iz Brisela nije dobio kaznu”, rekao je Kurti.

Govoreći o primeni uredbe CBK, u kojoj se navodi da je jedina valuta za razmenu evro na Kosovu, premijer Kurti je rekao da je Vlada spremna da pomogne tamo gde je potrebno tokom primene.

„Ne možemo da se mešamo u plan CBK za implementaciju, niti u uredbu koja je već usvojena. Što se tiče dinara, mi smo kao Vlada Kosova dali opcije iza kojih stojimo… Međutim, Vlada Kosova je spremna da podrži izbore za svaki faktički problem koji se može pojaviti“, rekao je Kurti.

Kurti: Za ove tri godine vlasti podignuta slika Kosova u svetu

Premijer Aljbin Kurti je istakao da su tri godine njegove vlade bile pune izazova, ali i dostignuća. On je rekao da je tokom ovog perioda glavno dostignuće to što je Kosovo razvilo privredu sa povećanjem od 6,2% bruto domaćeg proizvoda, a ovo povećanje je raspoređeno kroz različite pakete. Kurti je spomenuo suočavanje sa pandemijom, inflacijom, energetskom krizom i raznim datim subvencijama, kako je svuda i govorio.

Kurti je rekao da su glavni izazovi i za koje je bilo potrebno mnogo vremena desetak zakona – suštinskih, socijalnih, ekonomskih i o reformi pravosuđa na Kosovu, koji su, kako je dodao, ostali blokirani u Ustavnom sudu, dok je deo zakona deformisan ili poništen.

Premijer je izrazio zadovoljstvo onim što je kao vlada postigao zajedno sa svojim ministarskim timom, poslaničkom grupom, sa državnim institucijama i agencijama koje su, kako je rekao, imale dobru saradnju sa Vladom u ovom društveno-ekonomskom i demokratskom napretku. Prema njegovim rečima, za ove tri godine vladavine porastao je imidž Kosova u svetu.

„Kosovo je poraslo na 21-22 mesto po borbi protiv korupcije, slobodi medija… Kosovo je prvo na Balkanu, drugo u Evropi, treće u svetu po povećanju političkih prava i građanskih sloboda prema Freedom House-u. Naš imidž u svetu je podignut, pasoš Kosova je ojačan i bez viza možete da idete u više od 50 zemalja, ne samo u šengenskom prostoru, već smo interno napravili transformacije koje su ili sprovedene ili su na dobrom putu na način da se implementira“, naglasio je Kurti na „RTK Prime“.

Premijer Kurti je govorio o pravosudnom sistemu Kosova.

„Pravosudni sistem, potreba za aktivnim i energičnim tužiocima, a za sudije, pravednim sudijama je tačka u kojoj je demokratska izgradnja države na Kosovu najslabija“, naglasio je on.

Premijer je u ovom intervjuu rekao da su ulaganja u odbranu učetvorostručena. Prema njegovim rečima, to je urađeno zato što Kosovu preti Srbija. Takođe, Kosovo želi u NATO.

„Odbrana na Kosovu je više nego udvostručena. Više nego utrostručenje investicija u oružje i municiju i više od četvorostruko povećanje obuka u inostranstvu“, naglasio je Kurti.

Premijer je govorio i o privredi, uz napomenu da za tri godine vladavine nije bilo protesta građana koji su tražili posao.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.