Gervala: „Kosovo neće formirati ZSO, ako Beograd ne ispuni obaveze iz Briselskog sporazuma“

Donika Gervala UN
FOTO: United Nations/Youtube/Printscreen

Kosovska ministarka spoljnih poslova, Donika Gervala, rekla je da kosovska vlada neće prihvatiti predlog Evropske unije (EU) za formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO), ukoliko Srbija ne ispuni obaveze koje je preuzela potpisivanjem Briselskog sporazuma, prenosi Glas Amerike.

„Mi ne sprovodimo taj nacrt, koji je u okviru Briselskog procesa, a da se Srbija ne obaveže da će sprovesti svoj deo posla. Zato moramo da razdvojimo stvari, ili se bavimo ZSO u Briselu ili se time bavimo na Kosovu. Ali ne možemo povezati ta dva procesa”, rekla je Gervala u intervju za albanski servis Glasa Amerike.

Ona je navela da je vlada u Prištini prošle jeseni dostavila komentare na EU predlog o formiranju ZSO, ali do danas nije dobila odgovor.

„Taj dokument u formi u kakvoj jeste i u rokovima u kojem je podnet ne možemo da dostavimo Ustavnom sudu“, rekla je ona.

Nepreduzimanje konkretnih mera ka uspostavljanju ZSO za sada je onemogućilo Kosovo da postane članica Saveta Evrope.

„Parlamentarna skupština Saveta Evrope je sa 82 odsto glasova ‘za’, uključujući i poslanike zemalja koje ne priznaju nezavisnost Kosova, dala preporuku za članstvo Kosova u toj organizaciji, jer su prepoznali da je Kosovo funkcionalna parlamentarna demokratija, koja je ispunila sve uslove potrebne za članstvo“, navela je šefica kosovske diplomatije.

Gervala je opisala kao „političke, nepravedne i nerazumne“ zahteve nekih zemalja Evropske unije, da Priština preduzme konkretne korake ka stvaranju ZSO kako bi ostvarila cilj – članstvo u Savetu Evrope.

„U Briselu smo se obavezali na dva sporazuma – onim iz februara prošle godine i dogovor o redosledu i primeni ovog sporazuma u martu, i samim tim nacrt, koji nam je podneo izaslanik Miroslav Lajčak o ZSO može da bude samo u okviru paketa ova dva sporazuma“, kaže Gervala i dodaje da izdvajanje ZSO iz tog paketa „nema smisla“.

Gervala je kazala i da put ka SE, Evropskoj uniji i NATO-u nema alternativu.

„Što ubedljivije rezultate postignemo u zemlji, lakše ćemo se uključiti u ove mehanizme“, rekla je Gervala.

Šefica kosovske diplomatije je kazala i da je vlada bila suočena sa pritiscima sa svih strana zimus kada je Centralna banka u Prištini donela uredbu kojom se ukida srpski dinar, ali da će uprkos tome nastaviti sa primenom propisa.

„Više puta smo razgovarali o primeni, odnosno ne o uredbi i legitimnosti tog propisa, već o tome kako bismo i u kom periodu mogli da sprovedemo taj propis u potpunosti. Zbog toga smo išli u Brisel i razgovarali sa srpskom stranom, ali kao i obično, dok Srbija viče da su stvari hitne, ne propušta priliku da stvari zanemari i odloži. Nastavljamo sa primenom uredbe jer je propis nezavisna institucija republike i mora da se primeni u potpunosti. Ako Srbija nastavi da odugovlači procese u Briselu, onda ćemo morati da nađemo druge načine da ih sprovedemo“.

VOA

Više o ovoj temi čitajte nanašoj tematskoj stranici ovdePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.