Haradinaj: Kurti neće EU i NATO, on hoće „Kosovostan“

Haradinaj
FOTO: Gazeta Express

Izvor: Dukagjini (Tekst je izvorno preveden s albanskog)

Ramuš Haradinaj (Ramush Haradinaj), predsednik AAK-a, kritikovao je premijera Aljbina Kurtija (Albin Kurti) zbog njegovih „nastojanja“ da zaustavi članstvo Kosova u NATO i EU. Haradinaj kaže da Kurti ne želi članstvo u ovim evroatlantskim organizacijama, prenosi Dukagjini.

Predsednik AAK Ramuš Haradinaj oštro je kritikovao premijera Aljbina Kurtija, optužujući ga da pokušava da zaustavi članstvo Kosova u NATO i EU.

Kurtiju ne odgovara članstvo u ovim evroatlantskim organizacijama, jer više ne može, prema rečima Haradinaja, da nastavi sa korupcijom i drugim prevarama.

U ovoj liniji kritika, Haradinaj je radnje policije na Severu nazvao legitimnim, ali je naglasio da se radi o „čistoj prevari“ od strane Vlade.

„Gde je čista prevara koja nam se dešava na Kosovu… Pitanje je za građane Kosova; da smo članica NATO-a, da li bismo na Severu imali više reda i zakona, da li bismo imali suverenitet, integritet i sigurniju granicu? Na Severu bi patrolirala naša vojska, a ne samo vojska KFOR-a. Da li je moglo doći do napada na nas? Kurtiju odgovara ovakvo mesto eksperimenata, mesto takvih akcija, jer zna da vara i da je korumpirani lider – na primer, dao je stotine tendera iz jednog izvora – a ne želi da uđemo u EU, jer u EU postoji zakon i zakon važi za sve. Ne želi da uđemo u NATO – jer i tu postoje zakoni“, rekao je Haradinaj u emisiji „Petica“ na Dukagjini.

Haradinaj ističe da je Kurtijeva strategija da spreči članstvo Kosova u EU i NATO i tako „napravi svoj ‘Kosovostan'“.

„Kurtijeva strategija je da učini skoro nemogućim da se integrišemo (u EU i NATO). Da mu onda ostavimo izvesni ‘Kosovostan’, gde ima sve i gde je prema njegovoj logici zaštićen, neprikosnoven. Kada počini korupciju, tendere sa jednim podnošenjem, kada napadne glavnog tužioca. Kad (naivni) državni sekretar kaže, kada kažu da je Evropa papirni tigar, a u Evropi nas podržavaju milioni ljudi“.

„Sve ovo služi jednoj svrsi, ne pridružiti se porodici koja je uređena i ima demokratske zakone. On hoće ‘Kosovostan’, koji će u određenom trenutku biti proglašen neuspehom“, dodao je Haradinaj.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.