Radio Goraždevac: Počela obnova crkve Rođenja presvete Bogorodice u Goraždevcu

Crkva presvete Bogorodice
FOTO: Radio Goraždevac

U blizini donjeg groblja i velelepnih viševekovnih hrastova koji čuvaju duhove prošlosti i bogato kulturno nasleđe Goraždevca, na širokoj ledini se uzdiže crkva Rođenja presvete Bogorodice. Ovaj hram, svedok je mnogih istorijskih i duhovnih dešavanja. Sada nakon jednog veka dočekuje novo poglavlje svog postojanja – obnavljanje koje spaja tradiciju i moderan način gradnje, piše RadioGoraždevac.

Inicijativa za obnovu ove crkve započela je kao odgovor na sve izazove koje je vreme nametnulo i loše stanje u kojem se crkva nalazila, prenosi ovaj medij.

Prema rečima sveštenika Nenada Našpalića, paroha goraždevačke crkve, potreba za obnovom postala je velika s obzirom na dotrajale strukture koje više nisu mogle da pruže adekvatan i siguran prostor vernicima.

“Danas, više nego ikada, osećamo potrebu da sačuvamo i obnovimo naše nasleđe”, istakao je sveštenik Našpalić.

Spoljašnji izgled crkve neće biti značajno promenjen, čime će se sačuvati autentičnost i duh prošlih vremena, piše Radio Goraždevac.

Međutim, „unutrašnjost će proći kroz značajne transformacije“.

„Kroz sredinu će se uzdizati novi stubovi koji će držati kupolu i svod, izgrađeni od savremenih materijala poput cigle i betona. Ova transformacija donosi spoj prošlosti i budućnosti, čuvajući duh mesta dok istovremeno pruža modernu udobnost i funkcionalnost“.

Na nove nove crkve uticala inicijativa monaha iz Visokih Dečana

Istorija crkve Rođenja Presvete Bogorodice vezana je za brojne događaje i ljude koji su obeležili život ovog sela. Njen početak seže u daleku 1905. godinu, kada su monasi iz Visokih Dečana, u saradnji sa lokalnim sveštenikom ocem Milivojem, predložili izgradnju nove crkve. Tako je započeta ova inspirativna inicijativa koja je trajala decenijama, odvodeći seljane na put obnove duha i materijalnih struktura, piše ovaj medij.

„Nema pisanih dokumenata koji tačno beleže trenutak kada je crkva stavljena u bogoslužbenu upotrebu, ali se pretpostavlja da je to bilo oko 1924. godine, što pokazuju neki natpisi na ikonostasu. Tokom vekova, crkva je služila kao mesto molitve, okupljanja i duhovnog uzdizanja za lokalno stanovništvo“.

Danas, dok se crkva Rođenja presvete Bogorodice ponovo obnavlja, selo Goraždevac oživljava duhom svoje prošlosti i s nestrpljenjem gleda ka budućnosti. Obnova crkve nije samo građevinski projekat, već i simbol zajedništva, vere i nade u bolje sutra, prenosi Radio Goraždevac.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.