Kosovo uskoro punopravan član i Međunarodnog rvačkog saveza pod predsedavanjem Nenada Lalovića iz Srbije?

Nedelja, 18. januar/petak, 16. januar – Na poslednjem sastanku Biroa međunarodnog rvačkog saveza – United World Wrestling, uz predsedavanje predsednika saveza – srpskog biznismena iz Beograda, Nenada Lalovića, ovo telo odobrilo je Kosovu provizorno članstvo u toj međunarodnoj sportstkoj organizaciji. A kako navodi portal "Inside the games", priznanje Kosova u ovom savezu je posebno važno, jer je trenutni predsednik saveza Srbin. A prema pisanju Kurira, dva dana nakon objavljivanja ove vesti, upravo je Lalović taj koji je sprečio učlanjenje Kosova u ovu sportsku organizaciju.  

"Lalović i United World Wrestling Biro, takođe, su usvojili nekoliko dodatnih dokumenata, uključujući provizorno priznanje Rvačkog saveza Kosova. Jednom kada bude završeno, Kosovo će povećati broj (međunarodno priznatih, prim. red.) nacionalnih saveza na 179," navodi se u saopštenju na zvaničnoj Internet stranici Međunarodnog rvačkog saveza.

 KURIR: Lalović sprečio prijem Kosova u FILA

18. januar, nedelja/ Prema pisanju Kurira od 18. januara, upravo je Lalović sprečio odluku, kako je navedeno, pređašnjeg rukovodstva FILA-e da primi Kosovo u članstvo sa određenim pravima.

"Predsednik Svetske rvačke federacije (FILA), Srbin, Nenad Lalović, suspendovao je odluku o prijemu tzv. države Kosovo u ovu organizaciju. Pređašnje rukovodstvo FILA primilo je tzv. državu Kosovo u članstvo sa određenim pravima, ali je Lalović uspeo da ospori tu odluku", piše danas u Kuriru.

Predstavnici tzv. Rvačkog saveza Kosova najavili su protest zbog odluke predsednika FILA-e i poručili da će se žaliti na ovu odluku na prvoj narednoj sednici, Kurir navodi dalje.

Svetska rvačka federacija (FILA) imenovala je Nenada Lalovića za predsednika te organizacije u septembru prošle godine, a dužnost će obavljati u narednih šest godina. Lalović je najzaslužniji što je MOK preinačio svoju odluku da eliminiše rvanje sa Olimpijskih igara. Na sastanku u Buenos Ajresu potvrđeno je da rvanje ostaje u kalendaru Olimpijskih igara i posle 2016, dodaje se u ovom tekstu.

Kosovo je do sada postalo punopravan član u sportskim međunarodnim savezima boksa, ping-ponga, gimnastike, dizanja tegova, streljaštva, džuda, navigacije, moderng petoboja, rukometa, a prihvaćeno je i da bude član sa ograničenim pravima u međunarodnim savezima skijanja, tekvandoa i karlinga.

Međutim, kako navodi portal "Inside the games", ovo priznanje je posebno važno, jer je to zapravo drugi veliki podsticaj sportu Kosova, ali i zbog činjenice da je Kosovo dobilo ovo priznanje u trenutku kada je predsednik međunarodnog rvačkog saveza Srbin:

"Ova vest, koja prati dugo čekano prihvatanje Kosova kao punopravnog člana Međunarodnog olimpijskog komiteta, tokom sesije u Monte Karlu prošlog meseca, drugi je veliki podsticaj za balkansku republiku dok traži širenje svog učešća u međunarodnom sportu. Posebno je važno što je predsednik United World Wrestling-a, Nenad Lalović iz Srbije, koji proipada naciji od koje je Kosovo zvanično proglasilo nezavisnost u 2008, nakon decenija konflikata," navodi ovaj portal.

Lalović: Protivljenje prijemu Kosova u Međunarodni olimpijski komitet – utopija; Srbija da sarađuje sa Kosovom, jer sport nije politika

Lalović se oglasio početkom decembra komentarišući tada članstvo Kosova u MOK-u. On je tada izjavio, a preneo B92, da bi protivljenje Srbije prijemu Kosova u Međunarodni olimpijski komitet bila utopija:

„Odluka Međunarodnog olimpijskog komiteta je bila jednoglasna, niko nije bio protiv članstva Kosova. Da se Srbija suprotstavila toj odluci – to bi bila utopija i ne bi pomoglo srpskom sportu, barem ne u olimpijskim krugovima. Zbog toga nije bilo reakcije iz Srbije, ili nekog drugog. Sada je samo ostalo da Srbija sarađuje sa Olimpijskim komitetom Kosova, zato što sport nije politika. Sport je autonoman i sve se svodi na sportiste i njihovu mogućnost da učestvuju na sportskim takmičenjima. Zbog toga se Međunarodni olimpijski komitet fokusirao pri donošenje odluke,“ istakao je tada Lalović.

Međutim, upravo je Lalović 2011. godine, prema pisanju Politike, bio jedan od ključnih faktora da Kosovo ne bude član tadašnjeg međunarodnog rvačkog saveza – FILA.

"Međutim, naša rvačka delegacija – član Biroa FILA-e, Nenad Lalović, predsednik Rvačkog saveza Srbije, Željko Trajković i član Biroa Mediterana, Rajko Baltić, imali su i diplomatsku ulogu. Naime, svojim angažovanjem uspeli su da zaustave članstvo Kosova u Svetsku rvačku federaciju (FILA)," pisala je tada Politika, citirajući Baltića, koji je tvrdio da je Lalović odigrao "veliku ulogu" kada je u pitanju članstvo Kosova u FILA-u:

"I ovog puta imali smo podršku oko ovog za nas važnog pitanja. Upravo zahvaljujući čvrstom stavu predsednika ruske i beloruske rvačke federacije, nije dozvoljeno da se sport zloupotrebi u političke svrhe pa je pitanje članstva Kosova u FILA-i skinuto sa dnevnog reda. Veliku ulogu odigrao je i član Biroa FILA-e, Nenad Lalović, kao i presednik RSS, Željko Trajković," istakao je tada Baltić.

Ko je Nenad Lalović?

U biografiji predsednika međunarodnog rvačkog saveza, Nenada Lalovića, na zvaničnoj Internet stranici ovog saveza, navodi se da je on sedmi predsednik United World Wrestling-a, a inače je biznismen iz Beograda.

Lalović je i nekadašnji predsednik Srpskog rvačkog saveza, Biroa Evropskog rvačkog saveza i Olimpijskog komiteta Srbije,  predsednik Rvačkog saveza Jugoslavije od 2001. do 2006, a u najviši organ Svetske rvačke federacije – Biro FILA-e, Lalović je izabran 2006.

U njegovoj biografiji se navodi da je bio ključna figura u srpskom sportu nakon raspada nekadašnje Jugoslavije, te da se u sport uključio nakon što je njegov sin počeo da se bavi rvanjem, kao i da mu je otac bio dugogodišnji diplomata i ambasador Jugoslavije u Švajcarskoj, Nemačkoj, Belgiji, Tunisu, Alžiru, Libanu i Jordanu.

On je tokom studiranja u Beogradu, a nakon povratka iz srednje škole u Ženevi, započeo sopstveni biznis – otvorio restoran, teniski klub, a započeo je i proizvodnju prirodnog šampona, da bi se 1995. pridružio građevinskoj firmi koja radi u Rusiji i trenutno je partner u toj firmi. On je i uvoznik Suzuki automobila i motora za Srbiju.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.