Kosovo u maju podnosi zahtev za članstvo u Interpol-u

Kosovo će u maju podneti zahtev za članstvo u Međunarodnoj organizaciji kriminalističke policije – Interpol, prenosi Gazeta Express. Odluka o prijavi za učlanjenje Kosova u Interpol usledila je nakon lobiranja kosovskog ministra unutrašnjih poslova, Skendera Hisenija, koji je od više ministara unutrašnjih poslova tražio pomoć – da podrže Kosovo u nameri da se učlani u Interpol. Isti zahtev Hiseni je ponovio i na samitu o borbi protiv terorizma u Beču, 20. marta, kojem su prisustvovali srpski ministar spoljnih poslova, Ivica Dačić i ministar unutrašnjh poslova, Nebojša Stefanovića, kao i veliki broj ministara unutrašnjih i spoljnih poslova iz celog regiona i predstavnici EU.

Kosovski ministar unutrašnjih poslova je istakao da će Kosovo podneti prijavu u maju, kada će i biti održan sastanak Izvršnog odbora Interpol-a, koji će potom odrediti dnevni red sednice generalne Skupštine, koja će se kasnije održati u Ruandi.

Hiseni je, kroz traženje pomoći od ministra unutrašnjih poslova Francuske,  Bernarda Kazneva, ministra unutrašnjih poslova Italije, Anđela Alfana, a prethodno i od Komisije šefova švajcarske policije, aktivno lobirao za članstvo Kosova u Interpol-u. Pomoć za članstvo Kosova zatražio je i na nedavnom samitu o borbi protiv terorizma, u Beču.

Pročitajte još:

Hiseni nastavlja da lobira za članstvo Kosova u INTERPOL-u: Francuska na redu

Kosovski ministar unutrašnjih poslova lobira za članstvo Kosova u INTERPOL-u

"Istovremeno, on (Skender Hiseni, prim. red.) je zatražio podršku učesnika za članstvo Kosova u međunarodnim mehanizmima Policije, posebno u Interpolu i Europolu, koji će nam omogućiti da efikasnije razmenimo informacija sa drugim zemljama," saopšteno je iz njegovog ministarstva nakon samita u Beču.

 


Kosovo još uvek nije član Interpola, niti Europola, a poternice koje Interpol podiže za građane Kosova se raspisuju posredstvom UNMIK-a. UNMIK je još 2002. potpisao memorandum o razumevanju sa INTERPOl-om, prema kojem se uređuju svrha saradnje, način razmene informacija i modaliteti saradnje, a UNMIK ima pravo i da pristupa INTERPOL-ovim telekomunikacionim sistemima i bazama podataka. UNMIK, međutim, prema ovom memorandumu ima i ista prava kao i zemlje članice INTERPOL-a, te može i da zahteva objavljivanje poternica svih vrsta, uključujući i crvene, što je nedavno i učinjeno kada su raspisane poternice za 16 Srba sa KiM-a za navodne ratne zločine. 

A prema kosovskom Zakonu o međunarodnoj i pravnoj saradnji u krivičnim pitanjima, ukoliko je neko lice uhapšeno van teritorije Kosova, a na osnovu međunarodne poternice koju je objavio INTERPOL, država kontaktira i zatim podnosi zahtev za izručenje.

Srbija je, sa druge strane, primljena u INTERPOL, u okviru Savezne Republike Jugoslavije, na Generalnoj skupštini INTERPOL-a 24. septembra 2001. godine, u Budimpešti, a nakon prestanka postojanja državne zajednice Srbije i Crne Gore 2006. godine, Republika Srbija je kao sukcesor održala status države članice INTERPOL-a.


 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.