Kosovo razmatra uvođenje svoje valute

Izvor: Info-ks (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)
 
Bedri Hamza, guverner Centralne banke Kosova, izjavio je da je Kosovo razmatra mogućnost uvođenja svoje valute na tržište. Hamza je naglasio da se raspravlja da li će Kosovo imati svoju valutu ili će se pridružiti EU zoni.
 
"Ono što je problem jesu hipoteke za kredite, a veliki broj je aktiviran i na sudu", rekao je Hamza.
 
Ove komentare je guverner Bedri Hamza dao tokom Samita ministara finansija i givernera centralnih banaka regiona, koji se održava u Bečićima u Crnoj Gori od 12. do 14. juna, u organizaciji nedjeljnika NIN.
 
Sastanku prisustvuju i guverneri Centralnih banaka regiona, Adrian Fullani – Albanija, Veselin Pješčić – Srbija, Dimitar Bogov – Makedonija, Mihael Faulend – Hrvatska, Radomir Božić – Bosna i Hercegovina i domaćin, guverner Centralne banke Crne Gore – Milojica Dakić.
 
Između ostalog, tokom samita, Hamza je imao i poseban susret sa guvernerom Centralne banke Crne Gore, Milojicom Dakićem tokom kojeg su potpisali sporazum o saradnji.
 
Sadržaj Sporazuma o saradnji između Centralne banke Kosova i Centralne banke Crne Gore ima veze s bilateralnim pitanjima koja se tiču razmjene informacija, licenciranje i bankarske supervizije, jačanje borbe protiv pranja novca i finansiranja terorizma, upravljanje kriznim situacijama i druge tehničke aranžmane.
 
Ovo je prvi sporazum o suradnji između Centralne banke Kosova i Centralne banke Crne Gore.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.