Kosovo postaje pridruženi član Frankofonije?

Na sastanku ad hok komiteta za članstvo u međunarodnoj organizaciji Frankofonija, održanoj u Parizu, postignut je konsenzus za preporuku promene statusa Kosova – od posmatrača na pridruženog člana. Sledeći korak je potvrđivanje promene statusa na samitu u Jerevanu, koji se održava na nivou šefova država – saopštio je sinoć kosovski MSP.

„Ovom konsenzusu pridružile su se i države koje nisu priznale (Kosovo), koje su izrazile rezervu, tražeći dodatna pojašnjenja o nekim elementima dosijea Kosova na poslednjem sastanku ovog komiteta,“ dodaje se u saopštenju.

Srbija od 2006. ima status posmatrača u Frankofoniji.

Navode i da se ovo smatra „dodatnim uspehom Kosova u spoljnim odnosima, odnosno jačanju subjektiviteta i međunarodne integracije“.

Samit u Jerevanu se, prema najavama, održava 11. i 12. oktobra.

Kosovo je 2014. godine dobilo status posmatrača u međunarodnoj organizaciji Frankofonija, a početkom meseca Skupština Kosova primljena je u Parlamentarnu skupštinu Frankofonije (PSF) u svojstvu posmatrača, saopšteno je tada iz Prištine.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.