Kosovo: Počela predizborna kampanja, raspoređuje se misija EU, KP pripremila operativni plan

Na Kosovu je zvanično počela predizborna kampanja za vanredne parlamentarne izbore. Trajaće 10 dana – do 9. juna. Na izborima 11. juna učestvovaće 26 političkih subjekata, od toga šest lista kosovsko-metohijskih Srba. Prema dosadašnjih najavama, prvi predizborni skup održaće lista Srpska – danas od 19 časova, u leposavićkom Domu kulture. U toku su i ostale pripreme za junske izbore. Kosovska policija pripremila je operativni plan koji će biti primenjen tokom trajanja kampanje, na sam dan izbora, ali i tri dana nakon održavanja. Iz Evropske unije saopšteno je da je posmatračka misija EU, koja će nadgledati izbore, već raspoređena na Kosovu.

Sa raspoređivanjem ove misije počelo se 16. maja. Na Kosovu je osnovni tim od sedam izbornih analitičara EU, gde će boraviti do završetka izbornog procesa, kako bi se izvršila njegova "sveobuhvatna procena". 

Osnovnom timu pridružilo se prethodno još 16 dugoročnih posmatrača, koji će biti raspoređeni širom Kosova. Od 7. juna misija će biti pojačana sa 32 dodatnih kratkoročnih posmatrača. Delegacija Evropskog parlamenta i diplomata iz zemalja članica EU akreditovanih na Kosovu ojačaće misiju na dan izbora, navode iz EU, takođe. 

RTS: Incident u Gračanici

Pred početak kampanje, u Gračanici se dogodio incident, kada je policija aktivistima Srpske liste onemogućila lepljenje plakata i postavljanje bilborda, javio je RTS.

Mesto koje je Srpska lista platila i rezervisala za postavljanje svog bilborda, zauzela je, navodi javni servis Srbije, Samostalna liberalna stranka i to neposredno pre ponoći, kada je počela izborna kampanja, da bi, kada su aktivisti Srpske odlepili prethodno postavljeni bilbord i pokušali da postave svoj – reagovala policija.

RTS navodi i da je nekoliko sati trajalo "ubeđivanje i dokazivanje prava zakupa za postavljanje bilborda", a da su se, uz pisanu odluku iz policije o zabrani isticanja bilborda, okupljeni aktivisti Srpske liste na kraju povukli.

"Ovaj slučaj će biti predat Centralnoj izbornoj komisiji. Predstavnici Srpske liste su istakli da je reč o ugrožavanju njihovog prava na slobodno političko delovanje," navodi RTS.


Mogerini o predstojećim izborima

"Predstojeći prevremeni parlamentarni izbori 11. juna biće nova prilika za građane Kosova da izraze svoju političku volju. Pod rukovodstvom glavnog posmatrača gospodina Peterlea, uverena sam da će izborna posmatračka misija EU dati važan doprinos daljem jačanju demokratskih institucija na Kosovu. Raspored ove posmatračke misije potvrđuje podršku EU za demokratsko upravljanje na Kosovu," kazala je Mogerini, saopšteno je iz EU.

Za glavnog posmatrača visoka predstavnica EU, Federika Mogerini, imenovala je člana Evropskog parlamenta – Alojza Peterlea.

"Duboko sam počastvovan da vodim posmatračku izbornu misiju na Kosovu. Verujem da će sve zainteresovane strane doprineti da se u potpunosti obezbedi da predstojeći izbori budu mirni, transparentni i inkluzivni," rekao je on.

Iz EU, takođe, ističu i da slanje posmatračke misije odražava "posvećenost EU da podrži kredibilne, transparentne i inkluzivne izbore u širem okviru reformskog procesa Kosova".

Kosovska policija sprovodi operativni plan

Kosovska policija, sa druge strane, saopštila je da je sačinila operativni plan koji će biti primenjen tokom predizborne kampanje, na sam dan održavanja vanrednih parlamentarnih izbora – 11. juna, i u tri postizborna dana.

"Da bi se obezbedili sigurnost i napredak izbornog procesa, biće angažovan dovoljan broj policajaca raznih profila koji pripadaju različitim jedinicama u okviru Kosovske policije," saopšteno je iz KP-a.

Sve aktivnosti biće sprovodene u saradnji sa Centralnom izbornom komisijom, koja je prethodno zatražila tehničku podršku OEBS-a u organizovanju izbora u četiri severne opštine – Severnoj Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku.

Srbi sa Kosova, za razliku od prethodnih izbora, 11. juna nastupaju u okviru šest lista – liste Srpske na čelu sa Slavkom Simićem, Napredne snage Kosova na čelu sa Aleksandrom Grujićem iz Kosova Polja, Progresivne demokratske stranke Nenada Rašića, Samostalne liberalne stranke Slobodana Petrovića, ali i koalicije Partije kosovskih Srba Aleksandra Jablanovića i Aktivne građanske inicijative, čiji su kandidati, u međuvremenu povukli kandidaturu, a Inicijativa saopštila da neće učestvovati na izborima. Na izborima nastupa i "Za prosperitet Kosova". Sa druge strane, i sa drugih lista bilo je povlačenja kandidatura, usled, kako su lideri PDS-a, SLS-a, i Partije kosovskih Srba tvrdili – pritisaka. O tome čitajte u vestima:

Vesti online: "Beograd zastrašuje kosovske Srbe"

CIK potvrdio kandidate Srba za kosovsku skupštinu

Jablanović: Stojanović, Marić i Jevtić razgovarali o Vojsci Kosova. Jevtić demantuje: Jablanović sklon prevarama​


Najveća koalicija među strankama drugih zajednica na Kosovu je ona okupljena oko Demokratske partije Kosova, uz koju su njeni donedavni politički suparnici – Alijansa za budućnost Kosova i NISMA. Njihov kandidat za budućeg premijera je Ramuš Haradinaj. 

Stranka koja je u prethodnom sazivu vlade bila u koaliciji sa PDK, uz Srpsku – Demokratska liga Kosova, ovog puta je u koaliciji sa strankom Bedžeta Pacolija – AKR. Među kandidatima LDK-a za poslanike nema premijera Kosova vlade u tehničkom mandatu, Ise Mustafe, a vest je potvrdio kandidat za premijera ove stranke stranke, Avdulah Hoti, koji će, kako je sam rekao, predvoditi ovu listu. 

Opozicioni pokret Samoopredeljenje nastupa samostalno, a njihov kandidat za predsednika buduće vlade je Aljbin Kurti.

Cilj ovog operativnog plana je uspostavljanje sigurnog i bezbednog okruženja "za sve građane Republike Kosovo", održavanje reda i mira i javne bezbednosti "u zemlji pre, za vreme i posle izbora", obezbeđivanje glasačkih centara, kao i prosleđivanje i obezbeđivanje "osetljivog izbornog materijala".

Odluku o održavanju vanrednih parlamentarnih izbora doneo je kosovski predsednik Hašim Tači, nakon što je Skupština Kosova izglasala nepoverenje vladi Ise Mustafe.

Za nepoverenje ovoj vladi glasali su i Mustafini dojučerašnji koalicioni partneri – Srpska lista – jedina lista kosovsko-metohijskih Srba koja je dobila podršku zvaničnog Beograda i premijera Srbije, a od danas predsednika – Aleksandra Vučića.


Raspored kandidata za Skupštinu "Republike Kosovo" na glasačkom listiću pogledajte OVDE


 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.