Petnaesti "North City Jazz and Blues" festival otvorili Milica Dobrić Quintet i Kabadayas

Muzički program petnaestog "North City Jazz and Blues" festivala sinoć su otvorili Milica Dobrić Quintet i gosti iz Makedonije – Kabadayas.

Milica Dobrić Quintet je sastav koji čine mladi muzičari i studenti Jazz akademije u Beogradu – Milica Dobrić (vocal), Stevan Milijanović (klavir), Denis Nikičić (gitara), David Gegić (kontrabas) i Dimitrije Mojsijević (bubnjevi).

Izvode jazz standarde u svojim aranžmanima i autorske kompozicije. Aktivno nastupaju na beogradskoj džez sceni.

Milica Dobrić kazala je da joj je velika čast i zadovoljstvo nastupati pred svojom publikom, kojoj se sinoć u Soho baru predstavila sa svojim novim bendom. U Beogradu je već pet godina i kaže da naša džez scena može stati u red sa beogradskom.

"Ovaj festival je jedan od meni najdražih, ne samo zato što je naš, već zato što se tačno vidi da ljudi koji se zalažu za ovaj festival, da prave tu dobru atmosferu koja se retko viđa na drugim festivalima. To je više ono profesionalno i tu negde stane, dok ovaj festival zaista ima dušu," navela je Dobrićeva. 

Nastup mladih umetnika publika je nagradila gromoglasnim aplauzom i vraćanjem na bis.

Nakon Milice Dobrić, mitrovačkoj publici se predstavio sastav iz Makedonije – Kabadayas.

Bend su do pre godinu dana činila četiri muzičara – Đole Maksimovski (bass), Dino Milosavljević (bubnjevi), Zoran Kostadinovski (gitara) i Goran Bojčevski (klarinet). Međutim, obzirom na to da klarinetista Goran Bojčevski živi u Sloveniji, bend sada nastupa kao trio. 

Frontmen benda, bas gitarista Đole Maksimovski i bubnjar Dino Milosavljević već su svirali na "North City Jazz and Blues" festivalu sa Vlatkom Stefanovskim.

Kabadayas donosi svojevrstan miks instrumentalne muzike, fusion etno motiva i elemenata džeza, fanka…

Maksimovski kaže da će na drugom albumu na kojem trenutno rade – biti i nekih iznenađenja, možda neki vokal ili dodatni instrument. 

Maksimovski ističe da su ovakvi festivali vrlo bitni za očuvanje muzike koju svira i njegov bend, u prvom redu džeza i bluza.

"Ovu vrstu muzike ne možete čuti baš na svakoj televiziji, možda više na radiju i pretežno na džez, bluz ili etno festivalima," rekao je Maksimovski.

Glavna bina na ovogodišnjem festivalu je kao i ranije u Domu kulture u Zvečanu 1. i 2. juna – program 1. juna od 21 časova otvara makedonski trio Damjana Pejčinoskog, a zatim od 22 i 30 nastupaju IrieFM bend iz Beograda.

Drugog juna, u istoj sali, od 21 časova nastupa Ratko Zjača – Simone Zanchini kvartet, a festival od 22 i 30 zatvara mladi američki gitarista Christone "Kingfish" Ingram. 

Cene ulaznica za glavni program je 350 dinara, a za koncerte u Sohou 250 dinara. Do dana festivala mogu se kupiti u kafeima Inkognito, Be bop, Soho i u galeriji Akvarijus.  

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.