Lajčak: Spreman sam da sazovem još jedan sastanak o dinaru, ali pod uslovom da strane budu spremne za dogovor

Sastanak Brisel dijalog Petković Bisljimi Lajčak
FOTO: Miroslav Lajčak/X

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, spreman je da sazove još jedan, ukupno osmi sastanak, o pitanju dinara na Kosovu.

Nakon i poslednjeg neuspešnog sastanka koji je održan 15. maja, na kom glavni pregovarači Beograda i Prištine, odnosno Petar Petković i Besnik Bisljimi, nisu postigli dogovor – Lajčak danas kaže da ostaje nejasno kako će to uticati na svakodnevni život pogođenih zajednica na Kosovu.

„Tokom prošle nedelje, takođe sam ugostio glavne pregovarače Kosova i Srbije za ono što sam video kao poslednju rundu razgovora o regulativi Centralne banke Kosova. Nažalost, dogovor nije postignut i nejasno je kako će to uticati na svakodnevni život pogođenih zajednica na Kosovu“.

Zbog toga je i spreman da sazove novi sastanak, ali za to ima uslov.

„Ostajem spreman da budem domaćin još jednog sastanka na ovu temu pod uslovom da strane pokažu istinsku spremnost da postignu sporazum“, napisao je Lajčak u nedeljnom pregledu svojih aktivnosti, koji objavljuje na Fejsbuku.

Inače, i poslednji susret u Briselu, koji se namenski saziva sedmi put kako bi se rešilo pitanje dinara, koji se praktično istiskuje iz upotrebe na Kosovu uredbom Centralne banke Kosova koja je na snazi od 1. februara, a kojom se evro reguliše kao jedina zvanična valuta na Kosovu – prošao je bez dogovora o tome kako će više od 85,000 korisnika, koliko su procene, primanja iz Srbije dobijati svoja sledovanja.

Uredba je trebalo, podsetimo, da stupi na snagu 1. februara, ali je nakon kritika međunarodne zajednice uveden prelazni period za sve one koji posluju sa dinarima.

Prištinu je Zapad kritikovao pre svega zbog načina donošenja odluke i kratkog roka za početak primene, izražavajući zabrinutost zbog uticaja Uredbe na rad srpskih škola, bolnica, ali i na same građane koji rade u institucijama pri srpskom sistemu, odnosno dobijaju primanja iz Srbije.

Prelazni period za prilagođavanja na Uredbu Centralne Banke Kosova je, međutim, završen krajem pretprošle nedelje, te je sada dinar, formalno gledano, izbačen iz platnog prometa na Kosovu. Ova valuta se, međutim i dalje koristi na Severu Kosova za gotovinsko plaćanje.

Uprkos tome, i nakon poslednjeg sastanka, strane su se samo uzajamno optuživale i prebacivale krivicu na drugu stranu.

Svaki je sastanak, pa i poslednji, završen tako što strane nisu bile saglasne sa predlozima koje su iznosili, iako je na jednom od njih svoj predlog dala i EU.

Petar Petković, nakon poslednjeg održanog, kazao je da je samo na njemu Beograd izašao sa šest novih, po njemu, konstruktivnih predloga, ali da Priština nije želela da prihvati nijedan.

Sa druge strane, Besnik Bisljimi, Beograd je optužio da je zapravo strana koju „rešenja ne zanimaju“.

Za njega, kazao je on 15. maja, nema ni logike da se ponovo sastaju, a Petković – novi je poziv od Lajčaka i očekivao.

EU sa zaključkom nakon poslednjeg sastanka o dinaru: Nema spremnosti strana da se pronađe kompromis

Bisljimi nakon Brisela: Beograd ne zanima pronalazak rešenja, nema logike da se ponovo sastajemo

Još jedan neuspešan dan u Briselu u vezi sa pitanjem dinara, Petković krivi PrištinuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.