Nakon duge blokade, kosovska Skupština odobrila sporazum o iznajmljivanju zatvora u Gnjilanu za danske pritvorenike

zatvor
Foto: Gazeta Ekspres

Skupština Kosova danas je odobrila sporazum koji su kosovske vlasti pre tri godine dogovorile sa Kraljevinom Danskom o korišćenju Kazneno poravne ustanove u Gnjilanu za danske zatvorenike, prenose mediji u Prištini.

Prethodno je ovaj nacrt, ranije danas, usvojio i Odbor za zakonodavstvo, mandate, imunitet Skupštine i nadzor Agencije za borbu protiv korupcije.

Reč je o dogovoru koji su Danska i Kosovo postigli u decembru 2021. godine kroz pismo saglasnosti koji su potpisali ministri pravde.

Planirano je da se 300 zatvorskih ćelija, koliko broji Zatvorska jedinica u Gnjilanu, ustupi na korišćenje Danskoj za zatvorenike koje odslužuju kaznu maksimum do 10 godina. Za tu uslugu, Danska se obavezala Kosovu, da će od tada, pa narednih godina, da isplati 210 miliona evra.

U samom pismu, kako su pisali kosovski mediji tada, Danska se obavezuje na godišnju isplatu od 15 miliona evra, u zavisnosti od broja stanovnika, kao i početnu isplatu naknade od 5 miliona evra za prelazni period, dok se sam zatvor ne popuni i završi.

Kosovski zvaničnici ali i danski, tada su govorili da tu neće biti reč o zatvorenicima koji su činili „teška krivična dela“ već „uobičajena“ – krađe, ubistva, šverc itd. Oni bi se, po odsluženoj kazni, deportovali nazad u Dansku. Bilo je spekulacija i medijskih napisa da je Danska suspendovala odluku, što su kosovske vlasti demantovale.

Sledeće godine, u aprilu i maju, pismo je pretvoreno i u Ugovor, a plan je bio da prvi zatvorenici dođu već početkom 2023. godine, a pre toga bi gnjilanski zatvor Danska i renovirala.

Pre svega toga toga, on je morao biti ratifikovan i u Skupštini.

Međutim, Vlada je dala zeleno svetlo tek u junu 2023. godine, a prvi put se na dnevnom redu Skupštine našao sledećeg meseca.

Sve do danas on je praktično u Skupštini i bio blokiran.

Poslanici mu nisu davali podršku, uključujući i na njihovom zasedanju prošle nedelje, 16. maja, da bi četiri dana kasnije iz Vlade usledio novi Nacrt zakona, po istim imenom kao onaj iz juna prošle godine – o ratifikaciji Ugovora između Republike Kosovo i Kraljevine Danske, za korišćenje Kazneno-popravne Institucije u Gnjilanu u svrhu izvršenja danskih kazni.

Danas mu je na sednici podršku dalo 86 poslanika, sedam je bilo protiv, a uzdržanih nije bilo.

U skupštini je danas bila i kosovska ministarka ekonomije, Artane Rizvanoli, koja je podsetila na to – da će Kosovo od ovog sporazuma sa Danskom imati finansijske koristi.

„Svrha sporazuma je dalje jačanje postojećih odnosa, saradnje između Kosova i Danske. Prema sporazumu, Kosovo će staviti na raspolaganje odgovarajuće kapacitete za 300 zatvorenika Danske i shodno tome Kosovo će zauzvrat imati korisiti, fiksnu godišnju naknadu od 15 miliona evra i još 6 miliona evra za zelenu energiju“.

Inače, kada se 2021. godine pojavio tada navodni plan projekta da se danski pritvorenici šalju na Kosovo, gde će im biti ustupljena zatvorska jedinica u Gnjilanu – ova je vest izazvala veliku pažnju javnosti u regionu.

Osim ovog Nacrta zakona, danas je skupština u Prištine praktično odblokirala još tri međunarodna sporazuma koji su se mesecima provlačili kroz sednice.

Kako su preneli mediji izveštavajući sa sednice, najpre je usvojena ratifikacija Sporazuma o priznavanju profesionalnih kvalifikacija medicinskih sestara, veterinara, farmaceuta i babica u kontekstu Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini.

Takođe poslanici su usvojili i Nacrt zakona o potvrđivanju izmena i dopuna Sporazuma o osnivanju Evropske banke za obnovu i razvoj, a zatim i Nacrt zakona za ratifikaciju kreditnog Sporazuma između Ministarstva finansija, rada i transfera i Razvojne banke Saveta Evrope za projekat „Adekvatno socijalno stanovanje“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.