Kosovska vlada ponovo usvojila Nacrt zakona o ratifikaciji Ugovora o iznajmljivanju zatvora u Gnjilanu za danske pritvorenike

zatvor
Foto: Gazeta Ekspres

Kosovska vlada, po drugi put je, za nešto manje od godinu dana, danas usvojila Nacrt zakona – o ratifikaciji Ugovora koji je pre tri godine Kosovo najpre usaglasilo sa Kraljevinom Danskom o korišćenju zatvorskih prostorija u Gnjilanu za danske zatvorenike.

„Vlada Republike Kosovo održala je elektronski sastanak na kojem je usvojila Nacrt zakona o ratifikaciji Ugovora između Republike Kosovo i Kraljevine Danske, za korišćenje Kazneno-popravne Institucije u Gnjilanu u svrhu izvršenja danskih kazni“, navodi se u današnjem saopštenju kosovske vlade.

Dodato je i to da je ključno pitanje koje se razmatra u ovom nacrtu zakona – ratifikacija Ugovora između Kosova i Kraljevine Danske o korišćenju Kazneno-popravne Institucije u Gnjilanu u svrhu izvršenja danskih kazni.

Podseća se i na to da su taj Ugovor potpisali ministri pravde Kosova i Danske, 26. aprila 2022. u Prištini i 16. maja 2022. u Kopenhagenu u Danskoj.

Međutim, ovaj Nacrt zakona, pod istim imenom, bio je izglasan i u junu prošle godine – na 145. sednici kosovske vlade:

„Vlada Republike Kosovo održala je 145. sednicu po redu, na kojoj je usvojila Nacrt zakona o ratifikaciji Ugovora između Republike Kosovo i Kraljevine Danske o korišćenju Kazneno-popravne institucije u Gnjilanu u cilju izvršenja danskih kazni. Nacrtom zakona se ratifikuje sporazum koji su potpisala ministarstva pravde obe zemlje“.

U saopštenju kosovske vlade nisu navedeni razlozi za to što se po drugi put usvaja ovaj Nacrt zakona, odnosno da li postoje razlike i koje su razlike u sadržini ova dva nacrta.

Blokada u Skupštini?

Inače, još od kada sredinom decembra 2021. godini pojavio tada navodni plan projekta da se danski pritvorenici šalju na Kosovo, gde će im biti ustupljena zatvorska jedinica u Gnjilanu – ova je vest izazvala veliku pažnju u regionu.

Istog su meseca Kosovo i Danska tada najpre potpisali pismo saglasnosti, prema kojem je planirano da se 300 zatvorskih ćelija ustupi na korišćenje Danskoj za zatvorenike koje odlsužuju kaznu maksimum do 10 godina. Za tu uslugu, Danska se obavezuje Kosovu, da će od tada, pa narednih godina, da isplati 210 miliona evra.

U samom pismu, kako su pisali kosovski mediji tada, Danska se obavezuje na godišnju isplatu od 15 miliona evra, u zavisnosti od broja stanovnika, kao i početnu isplatu naknade od 5 miliona evra za prelazni period, dok se sam zatvor ne popuni i završi.

Kosovski zvaničnici ali i danski, tada su govorili da tu neće biti reč o zatvorenicima koji su činili „teška krivična dela“ već „uobičajena“ – krađe, ubistva, šverc itd. Oni bi se, po odsluženoj kazni, deportovali nazad u Dansku. Bilo je spekulacija i medijskih napisa da je Danska suspendovala odluku, što su kosovske vlasti demantovale.

Sledeće godine, u aprilu i maju, pismo je pretvoreno i u Ugovor, a plan je bio da prvi zatvorenici dođu već početkom 2023. godine, a pre toga bi gnjilanski zatvor Danska i renovirala.

Pre svega toga toga, on je morao biti ratifikovan i u Skupštini.

Međutim, Vlada je dala zeleno svetlo tek u junu 2023. godine, a prvi put se na dnevnom redu Skupštine našao sledećeg meseca.

Nepunu godinu dana, situacija nije različita. Prošle nedelje, 16. maja – ovaj sporazum ponovo nije dobio potrebnu podršku poslanika na plenarnoj sednici, nakon čega je (danas) iz vlade ponovo usledio Nacrt zakona.

U međuvremenu, na Kosovu je ovog februara boravio ministar pravde, Danske Peter Humelgard, koji je optimistično govorio o Ugovoru odnosno njegovom usvajanju u kosovskoj Skupštini.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.