Podsekretarka Stejt departmenta Liz Alen u poseti regionu

FOTO: United States Government

Zamenica državnog sekretara za javnu diplomatiju Liz Alen, putuje u Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Kosovo i Severnu Makedoniju, od 12. do 20. maja, kako bi produbila partnerstvo sa zemljama Zapadnog Balkana i unapredila zajedničke ciljeve regionalne saradnje i evropske integracije, saopštili su iz američke ambasade u Prištini.

„Podsekretarka Stejt Departmenta će naglasiti osnovne demokratske vrednosti koje dele sa narodom Zapadnog Balkana i važnost zajedničkog rada na zaštiti slobodnih i otvorenih društava od malignih uticaja“.

Alen je doputovala juče u Sarajevo, gde se sastala sa studentima koji učestvuju u programu ambasade za liderstvo, engleski i američku demokratiju (LEAD). Tokom svog boravka u Bosni i Hercegovini, plan je da poseti i Memorijalni centar Srebrenica.

Podsekretarka će zatim otputovati u Beograd, gde će sa ministrom spoljnih poslova Markom Đurićem i visokim vladinim zvaničnicima razgovarati o mogućnostima proširenja odnosa SAD i Srbije i, kako je kazala, „zajedničkom cilju da ubrzamo put Srbije ka članstvu u EU“.

Tokom posete Srbiji, planirano je da se Alen sastane i sa predsednicom Narodne skupštine Anom Brnabić, sa kojom će posetiti lokaciju budućeg Američkog resursnog centra (American Space) na Ložionici.

Ona će govoriti i na godišnjoj konferenciji Udruženja nastavnika engleskog jezika, najveće nacionalne mreže nastavnika engleskog jezika u Srbiji, i uručiti nagradu „Access Impact“ u čast pobednika za 2024. godinu.

Pre odlaska iz Srbije, podsekretar Alen otputovaće u Sjenicu da se obrati učesnicima prvog samita Balkanskog omladinskog liderskog programa (BOLD), regionalne mreže mladih ljudi koji rade na građanskom angažovanju i projektima ekonomskog razvoja kako bi napravili razliku u svojim zajednicama.

Nakon posete Srbiji, podsekretarka Alen putuje i na Kosovo gde će se sastati, navode iz ambasade, sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani i premijerom Aljbinom Kurtijem kako bi razgovarali o podršci SAD na putu Kosova ka evroatlantskim integracijama i kako je kazala „partnerstvu sa Kosovom u borbi protiv stranih dezinformacija i zloćudnog uticaja“.

Tokom svog boravka na Kosovu, podsekretarka Alen će posetiti američke pripadnike misije NATO-a (KFOR) u kampu Nothing Hill u Leposaviću.

Alen će takođe održati razgovore sa raznim studentima na Kosovu koji se bave naukom, tehnologijom, inženjerstvom i matematikom na Rochester Institute of Technology – Kosovo.

Za kraj, najavila je odlazak u Dresnik, gde su pronađeni mozaici iz rimskog doba koje arheolozi obnavljaju zahvaljujući podršci Ambasadorskog fonda Stejt departmenta za očuvanje kulture.

Posetu Zapadnom Balkanu završiće u Skoplju gde će se sastati sa lokalnim partnerima, sa kojima će razgovarati o potencijalu projekta za dalje širenje ekonomskog razvoja, turizma i međuljudskih veza.

Povezane vesti:

Evropski parlament odobrio Plan rasta za Zapadni Balkan

Postignut dogovor o Planu rasta EU za Zapadni Balkan vrednom šest milijardi

Usvojen Fond za reformu i rast za Zapadni Balkan, za Srbiju i Kosovo normalizacija kao preduslov

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.