Kosovo na prvoj naučnoj konferenciji Međuvladine inicijative za Zapadni Balkan

Kosovo je od 15. do 17. jula učestvovalo na prvoj zajedničkoj naučnoj konferenciji Međuvladine inicijative za Zapadni Balkan u Haleu i Berlinu, na Akademiji nauka "Leopoldina", preneli su danas kosovski mediji. Ovi mediji prenose i da je ova konferencija ocenjena "kao jedna od najvažnijih inicijativa za saradnju u istraživanju u zemljama Zapadnog Balkana," podsećajući da je ona i "nastavak Berlinskog procesa koji je u avgustu 2014. započela nemačka kancelarka, Angela Merkel". A rezultat konferencije je zajednička rezolucija sa "konkretnim zaključcima i preporukama" za Samit država Zapadnog Balkana o i EU, koji će se u okviru Berlinskog procesa održati u Beču, 27. avgusta ove godine, saopšteno je iz Rektorata Univerziteta Crne gore, koji je takođe učestvovao na ovoj konferenciji. Da će na ovoj konferenciji učestvovati i Srbija, ranije je saopšteno iz Akademije nauka "Leopoldina". Za sada, međutim, ni u srpskim medijima, ali ni na zvaničnim sajtovima Vlade i resornih ministarstava, nema zvanične potvrde da li je Srbija i učestvovala na ovoj konferenciji kako je prethodno bilo najavljeno. 

Među najavljenim učesnicima konferencije i Srbija

"Ukupno učestvuje 12 učesnika – Albanija, Austrija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Francuska, Nemačka, Italija, Kosovo, Makedonija, Crna Gora, Srbija i Slovenija. Oni uključuju – predstavnike nacionalnih akademija, rektorskih konferencija, Evropske komisije, ambasada država Zapadnog Balkana u Nemačkoj i Nemačke savezne vlade. Ostali ugledni naučnici sa Balkana i EU su pozvaniad personam. Rezultati sa konferencije će biti unet u konsultacije političkog procesa," navodi se na zvaničnoj Internet stranici Akademije Lepoldina.

Na konferenciji je održano više okruglih stolova na više tema, potvrđeno je iz jedne od zemalja učesnice sa ovog skupa. Kako je saopšteno iz Rektorata Univerziteta Crne Gorerazgovaralo se o ulozi visokog obrazovanja, istraživanju, inovacijama, povezivanju nauke sa društvom i privredom, ulozi politike i naučne diplomatije u evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana, važnosti ulaganja u visoko obrazovanje i konkurentnosti naučno-istraživačke delatnosti zemalja Zapadnog Balkana u evropskom okviru, a posebno o problemu "odliva mozgova". 

Takođe, u Haleu je donešena i zajednička rezolucija:

"Zajednička rezolucija, koja je pripremljena na konferenciji u Haleu, predstavljena je na naučno-političkom sastanku u Berlinu, i sadrži konkretne zaključke i preporuke za Samit država ZB i EU, koji će se u okviru Berlinskog procesa održati u Beču, 27. avgusta ove godine," navodi se u saopštenju ovog Rektorata.

Kosovo je na ovoj konferencinji predstavljao kosovski akademik Nedžat Daci, rektor Univerziteta u Prištini Fetah Podvorica i predstavnici ambasade Kosova u Berlinu.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.