Kosovo na 5. mestu svetske liste broja pripadnika u ISIS-u

Nakon nedavnog terorističkog napada na Pariz, koji se već sada proglašava evropskim "11. septembrom", osim akcije lociranja grupa i pojedinaca ISIS-a odgovornih za ovaj napad, objavljena je i statistika zemalja/teritorija koje, prema ovim procenama imaju najveći broj boraca ISIS-a, a koju ovih dana prenose i vodeći svetski mediji.

Prema podacima portala za svetsku statistiku, "Statista" koji sadrži preko 18.000 izvora, na ovoj listi broja pripadnika ISIS-a po glavi stanovnika, Kosovo se nalazi na 5. mestu sa 83 ovih boraca po glavi stanovnika, za jedno mesto ispod Bosne i Hercegovine, koja se sa 92 pripadnika ISIS-a po glavi stanovnika, nalazi na 4. mestu ove svetske liste, dok se Albanija nalazi na 7. mestu sa 46. Nijedna druga zemlja/teritorija iz regiona nije među prvih 15 na listi. 

U Bosni i Hercegovini se ove nedelje u sredu dogodio teroristički napad kada je Enes Omeragić, koga su sarajevski mediji opisali kao pripadnika vehabijskog pokreta, ubio dva vojnika u sarajevskom naselju Rajlovac uzvikujući "Alahu, ekbar".

Na prvom mestu liste na Statisti, daleko ispred svih ostalih zemalja su Jordan sa 315 i Tunis na drugom sa 280, dok je od evropskih zemalja Belgija prva – na 8. mestu, sa brojem od 40, i to ispod Albanije. Upravo je u Belgiji rođen Abdelhamim Abad (Abdelhamid Abaaoud) za kojeg se veruje da stoji iza planiranja napada na Pariz.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.