"Srbija sprovodi Miloševićev plan za Dolinu"

Izvor: Zeri (tekst je izvorno preveden sa albanskog) 

Petnaest godina nakon rata Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe, srpska država i dalje diskriminiše Albance u Preševskoj dolini.

Vlada Srbije putem nasilja i sistematske diskriminacije pokušava da život u tri opštine nastanjene Albancima – Bujanovac, Medveđa i Preševo – učini nemogućim.

Politički analitičari u Prištini ocenjuju da Albanija i Kosovo moraju da se angažuju mnogo ozbiljnije kako bi odbranili interese Albanaca u Preševskoj dolini.

Svestan političke situacije u Preševskoj dolini, Bljerim Burjani je rekao je da srpska država koristi različite načine za onemogućavanje normalnog života Albanaca u Dolini, a kako bi ih uklonila odatle.

"Čak i posle 15 godina, Dolina još uvek nije stabilan politički, društveni, ekonomski i obrazovni prostor. Propusti u građanskim i političkim pravima srpske države, veoma ozbiljna ekonomska situacija, nedostatak investicija, zatim visoka stopa nezaposlenosti – oblici su koje koristi Srbija kako bi naterala stanovništvo da napusti dolinu," rekao je Burjani.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.