Kosovo jača IT sektor

(Tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)

Hakeri, virusi, krađa identiteta, sajber terorizam, rat i criminal, sve su više deo svakodnevice, a ne samo holivudskih filmova. Zajedničko im je da su globalne pretnje, pa tako ni Kosovo nije izuzetak, smatraju organizatori međunarodne konferencije o bezbednosti i privatnosti na internetu, koja je u Prištini okupila političare i stručnjake iz ove oblasti.

U proleće 2007. godine hakeri su oborili sajtove vladinih agencija i banaka u Estoniji, a šteta je bila ogromna, s obzirom da se 90% novčanih transakcija odvijalo putem interneta. Dokument koji je objavio Vikiliks ukazuje na to da je ovo bio prvi virtualni napad između dve države, koji je izvršila Rusija, nakon odluke estonske vlade da iz centra prestonice Talina izmesti spomenik sovjetskim vojnicima stradalim u Drugom svetskom ratu. Ovaj događaj je nazvan sajber terorizmom, a naterao je EU da se ujedini i uozbilji u odbrani protiv pretnji koje ne poznaju granice.

Što se informacione tehnologije više razvijaju, to je rizik veći, tako je na konferenciji opisana trenutna situacija na Kosovu.

Guverner Centralne banke Kosova, Bedri Hamza, kaže da ova institucija promoviše internet bezbednost u finansijskim institucijama i predviđa sankcije.

"Ovo su pitanja kojima se Centralna banka već godinama bavi i za koje preuzima odgovornost kao jedna od ključnih institucija u borbi protiv kriminalnih grupa. A sve je to bitno za ekonomski razvoj i pridruživanje EU," kazao je Hamza.

Slične poruke stižu i od predstavnika mobilnih operatera.

"Kada govorimo o sajber bezbednosti, svi možete zamisliti šta bi se desilo da PTK ne obezbeđuje sigurnost i privatnost podataka. Mnogo investicija je uloženo i nastavićemo da ulažemo. I Telekom Kosova je bio žrtva napada. Bezbednost je naš prioritet i na tom polju obećavam da neće biti problema,“ rekao je Agron Mustafa iz PTK.

Osim opasnosti, razvoj informacionih tehnologija donosi i brojne prednosti, kaže ministar ekonomskog razvoja, Bljerant Staviljeci.

"Informacione tehnologije i sajber prostor menjaju strukturu cele ekonomije i daju ekonomiji novu dimenziju. Više od 50% profesionalaca radiće u IT sektoru. Zato moramo biti svesni ovih promena i transformacije privrede. Radimo na jačanju infrastrukture i nastojimo da dopremo do ruralnih oblasti," rekao je Staviljeci.

RTK2

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.