Kosovo i SAD potpisali sporazum o ekstradiciji

Kosovska predsednica, Atifete Jahjaga i ambasador Sjedinjenih američkih država na Kosovu, Greg Delavi, potpisali su juče u Prištini sporazum o ekstradiciji između Kosova i SAD-a, saopšteno je iz Jahjaginog kabineta. Jahjaga je istakla da je sporazum "bitan korak u produbljenju bilateralnih odnosa sa SAD-om" i da ukazuje na "posvećenost vladavini prava i zakonu na Kosovu".

Delavi: Dokaz posvećenosti SAD-a jačanju vladavine prava na Kosovu 

Komentarišući juče potpisani sporazum između Kosova i SAD-a, Delavi je na svom Tviter nalogu poručio:

"Sporazum o ekstradiciji između Kosova i SAD-a još jedan dokaz posvećenosti SAD-a jačanju vladavine prava na Kosovu." 

Ovim sporazumom Kosovo i Sjedinjene američke države, osim što jačaju partnerstvo i odlučnost za red i zakon, garantuju i da će kriminalci koji predstavljaju opasnost za građane biti gonjeni i da će biti izvedeni pred pravdu, kazala je Jahjaga i dodala i da će Kosovo nastaviti "da se stavlja u zaštitu slobode, demokratije i prava čoveka".

Jahjaga je, kako je saopšteno iz njenog kabineta, istakla i da je "Kosovo zahvalno na pomoći i podršci" Americi, te i da su "ponosni što danas zajedno svedoče njihovoj odlučnosti za saradnju o bitnim pitanjima za obe zemlje". 

Kosovo će biti kredibilan partner Americi i drago mi je što smo u toku mog mandata postigli da produbimo partnerstvo i prijateljstvo u pogledu sigurnosti, kao i u drugim bilateralnim procesima, zaključila je ona. 

Potpisavanju sporazuma prisustvovali su i predsednik kosovske skupštine, Kadri Veselji, kao i kosovski premijer, Isa Mustafa. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.