Kosovo i Albanija sa najvišim indeksom korupcije u regionu

Albanija i Kosovo su najkorumpiranije "zemlje"/teritorije u regionu, pokazao je indeks o percepciji za korupciju za 2015. godinu koji je uradio portal koji se bavi borbom protiv korupcije u svetu – Transparency International. Istraživanje je obuhvatilo 168 zemalja, a Albanija i Kosovo se nalaze među onim zemljama/teritorijama sa višim indeksom percepcije o korupciji i to među zemljama Afrike i manjim zemljama Azije. Somalija je zemlja sa najvišom korupcijom na svetu, prema ovoj organizaciji, a Danska, Finska i Švedska sa najnižom.

Vest o visokoj korupciji na Kosovu i Albaniji preneli su i albanski mediji. Ipak, jedan od njih, portal Albeu.com tvrdi da je Albanija načinila veći napredak u odnosu na 2014, pomerivši se sa 110. na 88. mesto. Kosovo je prošle godine bilo na 110. mestu, a sada je na 103.

Srbija se nalazi na 71. mestu, Bosna i Hercegovina na 76., a niži indeks o percepciji korupcije imaju Makedonija i Crna Gora, koje su na 66, odnosno 61. mestu.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.