Italija: Optužnica protiv Albanca sa Kosova zbog terorizma

Nakon što je kosovski Albanac, Eljdin Hodža, sredinom novembra prošle godine uhapšen u Meranu, u Italiji, zbog formiranja međunarodne terorističke organizacije Rawti Shax, italijanski tužilac je najavio podizanje optužnice protiv njega i još tri lica.

"Italijanski tužilac pripremio je optužnicu od 1.300 stranica protiv četvoro uhapšenih za terorizam," prenosi Express, a navodi KTV.

Sudski proces protiv četvorice optuženih zvanično će početi 2. maja i to bez pripremnog ročišta.

"Neće biti preliminarnog ročišta, jer se veruje da postoji dovoljno osnova za optužbu," dodaje ovaj portal.

Hodža je uhapšen prošle godine, a uz još 16 lica u više evropskih zemalja. Kako su tada preneli mediji, one je imao "važnu ulogu" u terorističkoj ćeliji terorističke organizacije Rawti Shax, a 2014. godine je boravio u ISIS-ovom kampu u Siriji.

Istražitelju su tada istakli i da je upravo "italijanska ćelija organizacije bila veoma aktivna, pre svega u ideološkim aktivnostima i logističkoj podršci".

"Kosovar Eljdin Hodža je igrao važnu ulogu u aktivnostima terorističke ćelije 'Rawti Shax' na teritoriji Italije," naveo je tada portal "Shqip", ističući da je jedan od uhapšenih u akciji – Abdul Rahman Nauroz, uz dve ćelije u Švedskoj i Švajcarskoj, finansirao putovanje Hodže iz Turske u Siriju 1. januara 2014. godine, sa 780 evra.

"Početak putovanja Eljdina Hodže u Siriju je praćen od strane italijanskih istražitelja specijalnih snaga, sve do turskog graničnog prelaza u Siriji, gde je Kosovar stigao u gerilski kamp ISIS-a. U februaru 2014. godine Eljdin Hodža se hitno vratio u Italiju, na isti način, a preko Švajcarske," naveo je tada, takođe, ovaj portal.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.