Srbija, Kosovo, Ujedinjeni Arapski Emirati članovi Frankofonije

 „Dobrodošlica Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Kosovu i Srbiji kao pridruženim članicama Frankofonije,“ saopštila je ova organizacija na Tviteru. U Jermeniji je u toku samit frankofonskih zemalja. Srbija je član posmatrač od 2006. godine, a Kosovo od 2014. I dok je u pojedinim beogradskim medijima najavljeno juče da će danas i sutra samitu prisustvovati i srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, osim naslova u nekoliko tabloida ranije danas o tome da Francuska „priprema nizak udarac“ Srbiji, još uvek nema zvaničnih reakcija iz Srbije. Albanci čestitaju sebi.

17:50 – Ne znači da se priznaje kao država, 

Vest o prijemu Srbije preko agencije Tanjug potvrdio je u međuvremenu, kasno popodne, i srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, koji i sam učestvuje na samitu u Jermeniji.

Kaže da je odluka o prijemu Srbije donešena jednoglasno.

„To će svakako značiti jedan korak u daljem unapređenju našeg statusa i značiti jedan korak napred u daljem razvoju saradnje u okviru ove veoma značajne multilateralne organizacije,“ Dačić ovako ocenjuje prijem Srbije.

Potvrdio je da je „čuo“ da je Kosovo postalo pridruženi član, takođe, te da se na samitu nalaze i predstavnici Kosova. Njihovu izjavu da se radi o „velikoj pobedi diplomatije“ izdvojio je, međutim, uz komentar:

„Ovo je organizacija koja ne okuplja samo države, na primer i Luizijana je danas dobila određeni status, i u Kanadi postoje dva tri regiona koja su, takođe, članovi Frankofonije, Belgija, i tako..“

Ministar je takođe objasnio:

„Povodom zahteva Kosova, trinaest zemalja, stalnih članica podnelo je deklaraciju koja kaže da to što je Kosovo dobilo status pridruženog člana, ne znači da se priznaje Kosovo kao država, i da njihov stav o Kosovu i dalje ostaje nepromenjen.“

„Sledeća dobra vest za Kosovo dolazi iz Jermenije. Od posmatrača, Kosovo je postalo pridruženi član Međunarodne organizacije frankofonije. Zahvalni smo državama članicama na afirmaciji Kosova u frankofonsku porodicu i na njihovoj kontinuiranoj podršci,“ saopštio je Tači preko svoje stranice na Fejsbuku.

Tači, Rama, Makron u razgovoru

Čestitka za „našu drugu državu“ stiže i od albanskog premijera Edija Rame:

„Kosovo je prošlo test prihvatanja i sada se vraća od posmatrača u pridruženog člana međunarodne frankofonske organizacije. Čestitke Kosovu i svima koji su radili na ovom važnom glasu za napredak naše druge države.“

I on se nalazi na ovom samitu, a podelio je i kratak video na kojem njemu i Hašimu Tačiju, francuski predsednik Emanuel Makron nešto objašnjava, iako Rama nije objasnio i šta. Upravo to je poslužilo nekim kosovskim medijima da spekulišu da je to moralo biti o „korekciji granice“, odnosno „razmeni teritorije“ sa Srbijom.

„Nakon što je potvrdilo status u frankofonskoj organizaciji Kosovo se odmah svrstalo u red članica ove moćne svetske političke organizacije. Ovo je veliki diplomatski uspeh naše zemlje,“ kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli piše, takođe, na Fejsbuku.

Za frankofonski samit prošle godine iz Pariza pohvalio se time da je Kosovo kao nezavisnu državu priznala jedna od članica Madagaskar, suprotno od najava Ivice Dačića o podršci onih zemalja koje nisu priznale i onih koje jesu, da će preispitati svoj stav.

„Razgovarao sam s ministrima niza zemalja koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije i od njih sam dobio uveravanja da će ostati pri svom stavu. Razgovarao sam i s ministrima zemalja koje preispituju svoje stavove u vezi sa odlukom njihovih administracija koje su ranije priznale takozvano Kosovo, ali ćemo te informacije sačuvati za naše potrebe da bismo onemogućili da druga strana radi u kontra smeru,“ Ivica Dačić rekao je tokom prošlog frankofonskog samita iz Pariza.

Kosovska diplomatija je tokom godina ulagala značajne napore da upravo u ovoj organizaciji radi na potvrđivanju međunarodnog subjektiviteta Kosova. Tako je Kosovo 2014. dobilo, takođe, status posmatrača u ovoj međunarodnoj organizaciji, a na marginama pretprošlogodišnjeg samita Frankofonije, tadašnji ministar spoljnih poslova Kosova, Enver Hodžaj, održao je niz sastanaka na kojima je lobirao za nova priznanja Kosova. Njegov srpski kolega je, sa druge strane, na istom samitu vodio, kako je i tada rekao, „odlučnu diplomatsku aktivnost“ za sprečavanje daljeg priznavanja nezavisnosti Kosova, bilateralnim sastancima na najvišem nivou. Prošlog jula sedmočlana kosovska delegacija po prvi put je nastupila i na Frankofonskim igrama u Abidžanu, na Obali Slonovače.

Frankofonija je međunarodna organizacija koja predstavlja skup država i regiona koje koriste francuski za nacionalni jezik, službeni jezik, jezik međunarodne komunikacije i kao radni jezik, a kako se navodi na zvaničnoj Internet stranici ove organizacije, zemlje Frankofonije dele i humanističke vrednosti koje promovišu francuski jezik.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.