Smrad se širi Lapljim Selom, meštani brinu za zdravlje

 

Laplje SeloMeštani Lapljeg Sela već dugo se suočavaju sa nesnosnim smradom koji dolazi iz reke čije se korito prostire celom dužinom ovog sela. Povodom ovog problema, nedavno je održan sastanak meštana i predstavnika Opštine Gračanica, a govorilo se o mogućim rešenjima ovog problema. 

Iz opštine Gračanica tvrde da je Hidrološki zavod uzeo uzorke vode koja se izliva u ovaj deo reke.

“Informaciju koju sam dobio od ljudi iz Ministarstva za zaštitu životne sredine – što se tiče analiza vode – to su otpadne vode iz domaćinstva, odnosno kanalizacija, analize nisu pokazale nikakve hemijske ostatke u reci,“ rekao je direktor Inspekcije u opštini Gračanica Miloš Aritonović.

Međutim, meštani izražavaju bojazan da smrad te vrste ne može da dolazi iz kanalizacije.

“Sumnjamo na fekalne vode koje se puštaju iz Ajvalije, jer postoje dva otvora gde smo mi bili da proverimo i gde se vidi neka penušava voda. Ne mogu da sumnjam u analize, ali svi smo delom sumnjičavi zbog tih rezultata, jer samo ovo što možete da osetite i vidite ovde ne pokazuje da je to neka dobra voda,“ rekao je predstavnik lokalnog odbora Slaviša Todić.

Meštani ističu da dodatni problem stvara to što je korito široko, što nema dovoljne količine vode, pa je samim tim oticanje otpadnih voda minimalno. Zbog toga strahuju od mogućih zaraza i epidemija.

“Imamo nepodnošljive probleme, deca ne mogu da nam izađu u dvorište. Ovo ovde što vidite nije više reka, ovo ne liči na reku, ovo je strašno zagađena stvar koja nam dolazi odnekud. Puštaju se neke fekalne vode i hemikalije. Ne možemo da živimo. Mi ćemo da se zarazimo. Ovo je jedno životno pitanje za naš dalji opstanak,“ ističe Zoran Trajković.

“Možda ima nekih supstanci u vazduhu, mi nemamo pojma šta se ovde dešava. Tražimo od opštine i inspekcije da reše problem, da vidimo šta ćemo dalje,“ dodao je ovaj meštanin Lapljeg Sela.

Gradonačelnik Gračanice Srđan Popović kaže da će se, s ciljem privremenog rešavanja ovog problema, očistiti rečni tok. O dugoročnom planu je, dodaje, razgovarao i sa gradonačelnikom Prištine Špendom Ahmetijem.

“Situacija je dosta alarmantna. Iz reke izlazi nesnosni smrad i s razlogom su meštani uplašeni, kako za samo mesto, tako i za svoju decu. Dogovorili smo se da preventivno krenemo da čistimo samo korito, dok će, sa druge strane, da bude angažovan tim ozbiljnih stručnjaka koji će poraditi na dugoročnijem rešenju ovog problema,“ rekao je Popović.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici OEBS-a i KFOR-a.

RTK2

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.