Kosovo član Biroa za međunarodne izložbe

Kosovo je postalo 170. član Biroa za međunarodne izložbe (BMI), sa sedištem u Francuskoj, saopšteno je danas iz kosovskog ministarstva spoljnih poslova. Članstvom u ovoj organizaciji, Kosovo će moći da učestvuje u globalnom događaju poznatijem kao EXPO i organizuje ga, što će Kosovo "konsolidovati na globalnom multilateralnom planu," navode iz kosovskog MSP-a.  

Kako je BIE jedna od "najstarijih i najprestižnijih međudržavnih organizacija", odgovorna za organizovanje EXPO-a, za Kosovo je, prema rečima vršioca dužnosti kosovskog ministra spoljnih poslova, Petrita Seljimija, "članstvo u BMI od fundamentalnog značaja."

O BMI i EXPO-u 

Srbija članica BMI

Srbija je, takođe, članica BMI. Ona je učestvovala i u prošlogodišnjem EXPO-u u Milanu, u Italiji, kada je njena zvanična tema nastupa bila "Okusi hranu. Oseti život".

BMI je međuvladina organizacija zadužena za nadgledanje svih međunarodnih izložbi i regulisanje međunarodnih izložbi nekomercijalne prirode (EXPO), istovremeno prateći da zemlja domaćin i svi učesnici poštuju Konvenciju BMI i pravila EXPO-a. 
 
EXPO je globalni događaj koji ima za cilj edukaciju javnosti, deljenje inovacija, razvoj i podsticanje promovisanja saradnje. Organizuje ga zemlja domaćin koja poziva druge zemlje, kompanije, međunarodne organizacije, privatni sektor, civilno društvo i javnost da učestvuju. Zbog raznovrsnosti svojih učesnika, od donosioca odluka, do dece – EXPO je višestruki događaj na kojem se izvanredne  izložbe, diplomatski susreti, poslovni skupovi, javne rasprave i nastupi odigravaju u isto vreme.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.