Nemačka više ne prihvata pasoše Koordinacione uprave

"U postupku za izdavanje viza u Nemačkoj Ambasadi u Prištini ne prihvataju se pasoši izdati od strane Koordinacione Uprave,'' najnoviji je propis Ambasade Savezne Republike Nemačke u Prištini. Ovaj propis, saznajemo, uveden je prošle nedelje, što je početkom nedelje bilo navedeno i na Internet stranici ambasade. Kako se imaoci ovog pasoša u ambasadi Nemačke u Beogradu upućuju na Prištinu, trenutno svi građani Republike Srbije sa pasošima koji su izdati u Kooordinacionoj upravi za Kosovo i Metohiju, praktično su nepostojeći državljani za Nemačku, odnosno ne mogu da putuju u ovu državu šengenske zone. Ministarstvo spoljnih poslova Srbije nije upoznato sa promenama procedura i propisa, potvrdili su za KoSSev iz pres službe ovog ministarstva.  

Foto: Printskrin Internet stranice nemačke ambasade u Prištini od ponedeljkaU jučerašnjem telefonskom razgovoru, u 13 časova i 8 minuta, sa novinarkom naše redakcije koja je ovu ambasadu pozvala u kapacitetu građanke Severne Kosovske Mitrovice i imaoca ovog pasoša, a koja je želela da preda zahtev za izdavanje Šengenske vize koja je neophodna za pasoš iz Koordinacione uprave za KiM, službenica iz odeljenja za vize potvrdila je da ambasada Nemačke u Prištini više ne prima pasoše Republike Srbije izdate u Koordinacionoj upravi za Kosovo i Metohiju, već isključivo "kosovarske", odnosno kosovske.

U ambasadi Savezne Republike Nemačke u Beogradu, sa druge strane, građani se sa ovim pasošima upućuju upravo na nemačku ambasadu u Prištini.

"Osobe sa Kosova koje imaju pasoš Republike Srbije, izdat u posebnoj službi za izdavanje pasoša u Beogradu ('Koordinaciona uprava'), i dalje podležu viznom režimu. Zahtev za izdavanje vize treba, po pravilu, podneti u diplomatsko-konzularnom predstavništvu u Prištini koje je nadležno za mesto prebivališta podnosioca zahteva," navedeno je na sajtu ambasade.

Naša novinarka uputila je ambasadi u Beogradu početkom nedelje i mejl sa istim pitanjem, na koji još uvek nije dobila odgovor, ali je redakciju KoSSeva u međuvremenu kontaktirao sugrađanin koji je pokušao u ovoj ambasadi da dobije Šengensku vizu i imao isto iskustvo. 

"Kako su mi u ambasadi Nemačke u Prištini rekli da mogu da apliciram samo sa kosovskim pasošem, pokušao sam da zakažem termin preko nemačke ambasade u Beogradu mejlom, a od njih sam dobio odgovor – 'zahtev za dobijanje vize se može predati samo uz dokaz o prijavljenom boravku u Republici Srbiji'," rekao je naš sugrađanin, pokazujući na mejl i čitajući odgovor, insistirajući istovremeno na anonimnosti. 

MSP Srbije nije upoznat sa promenama procedura i propisa

Pitali smo Kancelariju za Kosovo i Metohiju da li su upoznati sa najnovijim propisom nemačke ambasade u Prištini da se građanima Republike Srbije sa pasošima izdatim od strane Koordinacione uprave od prošle nedelje ne dozvoljava mogućnost izdavanja Šengenske vize neophodne za imaoce ovih pasoša ukoliko žele, ili treba da putuju u zemlje koje podležu Šengenskoj zoni, kao i da li će i šta Republika Srbija moći da uradi kako bi pomogla svojim građanima da ostvare prava kao i ostali, odakle su nas uputili na Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Iz pres službe ovog ministarstva u telefonskom razgovoru za KoSSev navode da nisu upoznati sa promenama procedura i propisa, obećavši da će na pitanja, koja smo im na njihov zahtev uputili mejlom, u narednim danima dati detaljniji odgovor.  

Iako građani Srbije mogu od 2009. da putuju u Šengensku zonu bez viza, Uredbom Vlade Srbije od septembra iste godine, građanima sa KiM-a onemogućeno je da poseduju biometrijske pasoše koji podležu bezviznom režimu. Građani sa KiM-a koji žele da dobiju srpsku putnu ispravu po nju moraju u Beograd. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.