Kosovo: 600 slučajeva nasilja u porodici u roku od 4 meseca

Nasilje u porodici
FOTO: KoSSev

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Od januara do kraja aprila, Kosovskoj policiji prijavljeno je 600 slučajeva nasilja u porodici, izveštava EkonomiaOnline.

Kosovska policija u pisanom odgovoru za EkonomiaOnline saopštava da je samo u aprilu prijavljeno 206 slučajeva nasilja.

„Slučajevi nasilja u porodici su osetljivi slučajevi, gde je samo 2021. godine na nacionalnom nivou u januaru 169 slučajeva, u febraru 148, martu 168 i u aprilu 206 slučajeva“, rekli su iz policije.

Prema policiji, njihov pristup ovim slučajevima doveo je do toga da se češće prijavljuju, a samo tokom 2020. godine prijavljeno je 2.069 slučajeva, što je mnogo više slučajeva u poređenju sa prethodnim godinama.

„Takav pristup policije prema slučajevima nasilja u porodici, svest o nasilju s jedne strane i rad na ozbiljnijim slučajevima, učinili su da se takvi slučajevi češće prijavljuju. Na primer, u 2017. godini prijavljeno je 1.269 slučajeva, u 2018. godini prijavljen je 1.541 slučaj, u 2019. godini prijavljeno je 1.915 slučajeva, a u 2020. godini prijavljeno je 2.069 slučajeva“, navodi se u odgovoru Policije.

Stručnjaci su zabrinuti zbog ovog fenomena, na kojem bi, prema njima, trebalo da rade institucije.

Sociolog, Ferdi Kamberi, u intervjuu za EkonomiaOnline, rekao je da nasilje u porodici utiče na ličnost dece i zbog toga odrastaju okruženji nasiljem, a čije posledice vidimo kasnije.

„Nasilje u porodici takođe utiče na ličnost dece i u ovom segmentu će se obrazovati i odrastati u nasilnom okruženju u kojem mogu da dožive posledice, a kao društvo ćemo imati problema. Ako se ne preduzmu preventivne mere, onda očigledno da takve stvari mogu da poprime negativne konotacije, i to onda može predstavljati velike probleme za kosovsko društvo“, rekao je Kamberi.

Kamberi je naglasio da je za zajednicu sociologa, ali i za društvo uopšte, reč o uznemirujućem fenomenu koji stvara tešku situaciju.

„Nesumnjivo je da je ovaj fenomen zabrinjavajući, ne samo za nas kao zajednicu sociologa, već uopšte za društvo, jer će se društvo koje raste i razvija u nasilju, nesumnjivo tada naći u teškoj situaciji“, rekao je on.

Među glavnim faktorima su, kaže, socio-ekonomski faktor – upotreba alkohola, opojnih droga i razni sporovi.

„Mislim da ima mnogo faktora, to su socio-ekonomski faktori, oni su pojedinačni faktori, uključujući upotrebu alkohola, opojnih droga, i naravno da postoje različiti sporovi koji dovode do konfliktnih situacija, a neadekvatno upravljanje unutrašnjim sukobima takođe dovodi do nasilja, u različitim oblicima i načinima“, rekao je Kamberi.

Prema njegovim rečima, institucije bi trebalo da rade sveobuhvatnije na ovom pitanju.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.