Praznik Svete Nedelje obeležen u G.Gušterici: „Tradicija je ostala, poštuje se ovaj dan“

Gornja Gušterica crkva
FOTO: RTK2

Srpska pravoslavna crkva danas slavi Svetu velikomučenicu Nedelju. Praznik Svete Nedelje tradicionalno je obeležen i u crkvi posvećenoj ovoj velikomučenici u Gornjoj Gušterici, gde se i ove godine, okupio veći broj građana, piše RTK2.

Svetom liturgijom i rezanjem slavskog kolača u crkvi sagrađenoj 1985. godine, obeležena je crkvena slava u Gornjoj Gušterici. O značaju praznovanja govorio je paroh donjogušterački, protojerej Zoran Filipović.

“Danas je seoska slava ovog sela, Gornje Gušterice. Za meštane ovog sela mnogo znači da ih Sveta Nedelja sačuva od zlih vremena, nevremena i da im Bog podari zdravlje. Ova crkva je veoma značajna za ovaj narod – da ostanu i opstanu, ovo je vid pravoslavlja i čuvanja vere i naroda”.

Nakon liturgije odabran je domaćin slave za narednu godinu.

“Mi smo ove godine domaćini. Velika nam je čast što nastavljamo tradiciju i mnogo mi je drago što smo se okupili u ovom broju. Nadam se da će sledeće godine biti još više naroda”, istakao je Boban Stevanović, ovogodišnji domaćin.

Mnoštvo naroda prisustvovalo je današnjoj liturgiji i litiji, prisećajući se prošlih vremena i saborovanja.

“Ranije se obeležavalo drugačije, bilo je više naroda, sada zbog korone je to drugačije, manje je naroda. Narod dolazi jer je Sveta Nedelja veliki dan i praznik, ja redovno dolazim, pešaka dolazim iz Gračanice. Volim da dođem i poklonim se”, kazala je Dragana Zelenović.

Živorad Simić, sa druge strane, kaže da je i prethodnih godina bila slična atmosfera, ali dodaje da je bilo „više slobode i više naroda“. Kazao je ujedno kako je došlo do toga da se, pre više od tri decenije, u ovom selu sagradi crkva.

„Crkva je bila u rupi, selo se dogovorilo i onda napravilo crkvu. Tradicija je ostala, poštuje se ovaj dan”, pojašnjava Živorad Simić.

Zorica Stevanović danas je prvi put prisustvovala obeležavanju seoske slave u Gornjoj Gušterici.

“Verujem u Boga i meni ovo mnogo znači. I čišćenje, spremanje i ovaj dan i to što se narod sakupio da proslavi sa nama. Ovo mnogo znači i za ovaj narod i za mene lično. Verujem u Boga i čini mi se da šta Bog kaže i uradi, sve što nam dolazi je od Boga, a ne od naroda”, dodaje.

Danas je hramovna slava – praznik Ikone Presvete Bogorodice Trojeručice, obeležen i u manastiru Devine vode, javlja Radio Kosovska Mitrovica.

Manastir Devine Vode
FOTO: Radio Kosovska Mitrovica

Svetu liturgiju, služio je vladika raško – prizrenski i kosovskometohijski Teodosije uz sasluženje monaštva i sveštenstva ovog dela eparhije.

Nakon liturgije, obavljeno je tradicionalno osvećenje vode ispred hrama, jer je pre par godina izvor po kome je manastir sagrađen 2009. godine dobio ime – presušio.


Pročitajte još:

U Devinim Vodama dodela godišnjih književnih nagrada Grigorije BožovićPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.