Kosova Sot: Zajednica srpskih opština neće imati ovlašćenja veća od onih koje propisuje kosovski zakon o lokalnoj samoupravi

Izvor: Kosova Sot (tekst je preveden sa albanskog)

Vlada Srbije priprema dokument koji zahteva dodatna ovlašćenja za Zajednicu srpskih opština na Severu. Ali zvaničnici Vlade Kosova tvrde da ova Zajednica neće imati veća ovlašćenja od onih koje propisuje kosovski zakon o lokalnoj samoupravi, a ovakvu inicijativu Srbije oni vide kao tendenciju da još više destabilizuje situaciju, piše list "Kosova Sot".

Vlada Srbije priprema dokument koji zahteva dodatna ovlašćenja za Zajednicu srpskih opština na Severu. Ali zvaničnici vlade Kosova tvrde da Zajednica srpskih opština neće imati veća ovlašćenja od onih koja su propisana zakonom o lokalnoj samoupravi. Ovakvu inicijativu Srbije zvaničnici kosovske vlade vide kao tendenciju da još više destabilizuje situaciju.
 
Prema izvorima bliskim pregovorima u Briselu, Srbija priprema dodatne zahteve Briselu u vezi sa ovlašćenjima Zajednice srpskih opština na Severu, piše list "Kosova sot".
 
"Imamo informacije da je srpska strana izradila dokument kroz koji traži dodatna ovlašćenja za Zajednicu srpskih opština i to šira od onih koje propisuje kosovski zakon o lokalnoj samoupravi. O ovom dokumentu Srbija će razgovarati sa Prištinom i novim institucijama na Kosovu, a prema istom dokumentu, Beograd je predvideo da Zajednica srpskih opština uključuje sve opštine sa srpskom većinom na Kosovu," rekao je izvor ovog lista. 
 
Uprkos tvrdnjama Beograda da će Zajednica srpskih opština imati dodatna ovlašćenja, zvaničnici kosovske vlade tvrde da ova Zajednica neće imati ovlašćenja veća od onih koja proizilaze iz kosovskog zakona o lokalnoj samoupravi.
 
"O ovom pitanju se i ranije govorilo u Briselu, ali Srbi su napravili dogovor da ostvare svoja prava u okviru zakona Republike Kosovo. Imamo Ministarstvo lokalne samouprave i zakon i sve što je u okviru zakona, Srbi će uživati, a sve ono što je van zakona, niti mogu da pregovaraju o tome, niti može da se uradi. Ako eventualno Zajednica bude imala dodatna ovlašćenja, onda ona mogu biti u vidu postojanja opštine pod Vladom i te opštine ni na koji način ne bi mogle da imaju dodatna ovlašćenja, osim onih ovlašćenja koja su propisana zakonom," rekao je za "Kosova Sot" , zamenik ministra za lokalnu samoupravu, Basri Musmurati.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.