Stojanović: Srpska neće određivati vladu,podržava većinu

Gradonačelnik opštine Gračanica i zvaničnik Srpske liste, Branimir Stojanović, rekao je danas u Čaglavici da se "Srpska" bori za prava srpske zajednice na Kosovu, za formiranje specijalnog suda, kako bi se počinioci zločina nad Srbima ali i Albancima našli pred licem pravde, kao i za sprovođenje Briselskog sporazuma i formiranje Zajednice srpskih opština.
 
Učestvujući u panel diskusiji na temu "Čekajući kosovsku vladu," zajedno sa ksovoskim, odlazećim ministrom za socijalna pitanja i rad, Nenadorm Rašićem i političkim analitičarem, Beljuljom Bećajem, Stojanović je rekao da "Srpska" neće određivati kosovsku vladu i ponovio da je ta lista dala poršku Isi Mustafi, jer su ranije rekli da će podržati onoga ko bude imao većinu za formiranje vlade. 
 
"Srpska lista neće biti faktor destabilizacije," rekao je on i naglasio da će Srpska lista kada je u potanju ulazak u vladu imati u vidu, pre svega interes srpske zajednice i očuvanje veza sa Beogradom.
 
Osvrćući se na hapšenja islamskih ekstremista on je ocenio da i ova dešavanja stvaraju dozu nesigurnosti na Kosovu što se odražava i na ostale komponente života na Kosovu.
 
Govoreći o političkoj situaciji na Kosovu, odlazeći kosovski ministar, Nenad Rašić je rekao da nije dobro da Srbi budu odlučujući faktor u formiranju većine u skupštini i vladi Kosova, napominjući da se Srbi nalaze "između dve vatre" i da je poželjnije da Albanci imaju 60 i više poslanika, kako Srbiji ostale nealbanske zajednice ne bi bile određujući faktor, jer će inače biti pod stalnim pritiskom.
 
Politički analitičar iz Prištine, Beljulj Bećaj je u svom izlaganju kazao da na Kosovu niko nikome ne veruje, Albanci ne veruju Srbima i obratno, dodajući da i međunarodna zajednica nikom ne veruje, iako to ne kaže javno što stvara nesigurnost u pogledu evropske budućnosti kojoj teže i Albanci i Srbi.
 
On je rekao da na Kosovu treba da dođe do izražaja kvalitet ljudi, a ne ko koliko ima poslanika u skupštini.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.