Kraj sumnjama o kosovskom "pravednom ratu"?

Izvor: Bošnjak-ks (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)
 
Aktivisti za ljudska prava nadaju se da će se novi specijalni sud za zločine protiv čovječnosti, koje su nakon rata navodno počinili bivši pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova, konačno baviti navodima o otmicama i trgovini organima.
 
Novi sud, koji će po svoj prilici optužiti bivše visoke zvaničnike OVK za zločine koji su navodno počinjeni po završetku sukoba, mogao bi da ukloni oblak sumnje koji lebdi nad Kosovom od kraja devedesetih, ocjenjuju pojedini aktivisti za ljudska prava.
 
"Ukoliko ti slučajevi budu rješeni, Kosovo će biti oslobođeno odgovornosti i kosovsko društvo će konačno biti oslobođeno tenzija koje su ga držale kao taoca", rekao je za BIRN Ron Gjinovci iz Centra za istraživanje, dokumentaciju i objavljivanje.
 
"Međunarodno gledano, ovaj sud Kosovu neće donijeti ništa dobro na kratak rok. Međutim, na dug rok ovaj sud i ovaj proces oslobađaju zemlju tereta o navodima o ratnim zločinima počinjenim u ime slobode", rekao je on.
 
Klint Vilijamson, glavni tužilac Specijalnog istražnog tima, koji je istraživao navode o zloupotrebama nakon rata, prošle nedjelje je najavio da će bivši zvaničnici OVK biti optuženi za "protivpravno lišavanje života, otmice, prisilne nestanke lica, protivpravno zatvaranje u zatvorima na Kosovu i Albaniji, seksualno nasilje" i druge zločine.
 
Vilijamson je rekao da je izvještaj Specijanog istražnog tima pokazao da "ovi pojedinci snose odgovornost za sprovođenje kampanje progona koja je bila usmjerena protiv etničkih Srba, Roma i drugog manjinskog stanovništva na Kosovu, kao i protiv kosovskih Albanaca koji su bili označeni kao saradnici Srba i koji su mnogo češće bili politički protivnici rukovodstva OVK".
 
Amnesti internešenel je izrazio zadovoljstvo, zbog toga što je izvještaj potvrdio "raširenu i sistemsku prirodu otmica i ubistava".
 
"Ovo je, nadamo se, korak ka pravdi", saopštio je Amnesti.
Kosovska skupština je u aprilu, pod pritiskom Brisela, odobrila osnivanje novog specijalnog suda, a većina poslanika je to nerado prihvatila kao neophodnost, ukoliko zemlja želi da napreduje ka ispunjenju svog sna o članstvu u EU.
 
Prijedlog za osnivanje novog tribunala usvojen je sa 89 glasova "za" i 22 "protiv", nakon žestoke rasprave u parlamentu, tokom koje je odlazeći premijer Hashim Thaçi to nazvao "najvećom nepravdom i uvrijedom koja se može nanijeti Kosovu i njegovom narodu".
 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.