Kosnet Kurtiju: Svet ne može da čeka; nismo ni za veliku Albaniju, ni veliku Srbiju

Kosnet
Foto: KoSSev

Izvor: Klan Kosova (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Američki ambasador na Kosovu, Filip Kosnet, u intervjuu na T7 prvi put je posle parlamentarnih izbora 14. februara govorio o dijalogu između Kosova i Srbije, za koji Kurti kaže da je četvrti prioritet njegove vlade.

Kosnet je rekao da „svet ne čeka“.

Citirao je diskurs o ubrzanju dijaloga između dve zemlje iz prehodne američke administracije, bez pominjanja imena.

„Sjedinjene Države su uložile velika sredstva tokom poslednjih 20 godina. U to nema sumnje. Kad gospodin Kurti kaže, u redu, dijalog, spoljna politika, ostavićemo to malo niže – moje iskustvo govori da svet neće čekati. Američka vlada je to govorila u prošlosti. Ponekad dođu na vlast i kažu da će se prve dve godine, prve četiri godine, baviti unutrašnjom politikom, a onda brinuti o spoljnoj politici. Ovo je malo teško izvesti, ne bih se previše unosio u ovu temu“, rekao je američki diplomata.

Ambasador Kosnet je rekao da napore iz prošlosti ne treba potcenjivati u postizanju normalizacije odnosa između Kosova i Srbije.

Dodao je da je sa Kurtijem razgovarao o pitanju dijaloga.

„Da, rekao sam i privatno i javno, ponavljam to ponovo – da želimo da imamo odnos saradnje. Želimo da slušamo i ne samo da razgovaramo sa vama, već i da slušamo naše partnere na Kosovu i u Srbiji, u regionu o pitanjima poput dijaloga i regionalne ekonomske integracije. Dakle, želimo da idemo napred otvorenog uma i s tim u vezi smo rekli, državni sekretar Blinken je rekao da nećemo odbaciti sav posao koji je prethodna administracija uradila na Balkanu. Želimo da ih pažljivo pregledamo, preispitamo i zadržimo ono što vredi čuvati. Stoga bih takođe podstakao druge da budu otvorenog uma i da zajednički ispitaju ono što je urađeno u prošlosti, a što vredi sačuvati za budućnost“, rekao je američki dilomata.

KoSSev: Američka vizija za Balkan nije ni velika Albanija ni velika Srbija

Kosnet je u sinoćnom intervjuu na T7 ponovo komentarisao navode lidera LVV i AAK, Aljbina Kurtija, odnosno Ramuša Haradinaja o „nacionalnom jedinstvu“ i ujedinjenju Kosova sa Albanijom-  te ujedno još jednom ponovio – „američki vojnici nisu ginuli za stvaranje velike Albanije ni za stvaranje velike Srbije“.

„Stojim iza onoga što sam rekao. Vizija Sjedinjenih Američkih Država vezano za Balkan nije Velika Albanija i Velika Srbija… ali takođe sam rekao i mislim da je važno da Ustav Kosova zahteva da Kosovo bude multietnička država, a ne zemlja jedne etničke pripadnosti. Isto govorimo i ljudima u drugim zemljama u regionu“, poručio je Kosnet.

Haradinaj je kao jedan od razloga za ujedinjenjem sa Albanijom naveo izolovanost Kosova i nedostatak vizne liberalizacije.

Kosnet kaže da ne misli da budućnost Kosova leži u izolaciji. Kako kaže, Kosovo mora biti deo velike Evrope, a ne samo velike Albanije.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.