Konstitutivna sednica Skupštine Kosova 3. avgusta

12:45 – KoSSev – Konstitutivna sednica Skupštine Kosova 3. avgusta

U međuvremenu, iz kabineta predsednika Kosova, Hašima Tačija, saopšteno je da je on konstitutivnu sednicu novog saziva Skupštine zakazao za 3. avgust, u 10 časova. 

Tači je, dodaje se, predsednika i predsedništvo kosovske skupštine – "uputio na pripremanje i predlaganje dnevnog reda".

"Ovu odluku, koja je stupila na snagu danas, predsednik Tači je doneo na osnovu člana 66 (stava 3) i člana 84 (tačke 3) Ustava Republike Kosovo, člana 6 Zakona Br. 03/L-094 o predsedniku Republike Kosovo, kao i imajući u vidu odluku Centralne izborne komisije od 8. jula 2017. godine o potvrđivanju rezultata prevremenih izbora za Skupštinu Republike Kosovo koji su održani 11. juna 2017. godine," navode iz kosovskog predsedništva. 

12:30 – Još uvek bez datuma za konstituisanje parlamenta, Tači kaže da će ga objaviti uskoro

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Predsednik Hašim Tači kazao je na sastanku sa političkim partijama da će uskoro objaviti datum konstitutivne sednice Skupštine Kosova.

On nije objavio datum konstitutivne sednice novog saziva Skupštine, nakon ovog sastanka, ali je rekao da će to biti urađeno u okviru vremenskog roka, predviđenim zakonom.

Prema predsedniku Tačiju, sve će biti urađeno u koordinaciji sa političkim strankama.

On je zatražio od političkih subjekata zrelost i rad u interesu građana.

Inače, poziv predsednika Tačija za konsultativni sastanak odbili su pokret Samoopredeljenje i LDK-AKR koalicija.

Da odbija Tačijev poziv juče je objavila i Srpska lista kroz saopštenje šefa stranke, Gorana Rakića. 

Izborni rezultati verifikovani su 8. jula i u roku od 30 dana predsednik bi trebalo da odredi datum održavanja konstitutivne sednice, gde će biti izabran novi predsednik i gde će poslanici položiti zakletvu.

 

 

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.