Hodžaj ponovio: Kosovo ima glasove za učlanjenje u Interpol i UNESCO

Ministar spoljnih poslova Kosova u odlazećoj vladi Ise Mustafe, Enver Hodžaj, još jednom je ponovio tvrdnje iznesene prošle nedelje – da Kosovo ima dovoljan broj glasova da postane član Interpola i UNESCO-a. Aplikaciju za članstvo u Interpol-u, Priština je podnela prošle godine, dok za podnošenje zahveta za članstvo u UNESCO-u, tvrdi Hodžaj, ima vremena. Izjava kosovskog ministra usledila je neposredno nakon što je lider Alijanse za novo Kosovo, Bedžat Pacoli, na svom Fejsbuk profilu napisao da kosovske institucije nisu "podnele zahtev za učlanjenje u UNESCO, te da se o eventualnom članstvu neće ni raspravljati".

"Tokom prošle i ove godine, posetio sam dosta mesta, gde sam se susretao sa ministrima spoljnih poslova, premijerima i predsednicima, od kojih sam tražio podršku da postanemo deo Interpola i UNESCO-a," kazao je Hodžaj u intevjuu za Epoka e re, prenosi Gazeta Express.

"Za članstvo u Interpolu aplicirali smo još prošle godine, dok će ove godine da se održi Skupština gde bi trebalo da se donese odluka o članstvu Kosova," dodao je Hodžaj.

Govoreći o UNESCO-u, kosovski ministar je kazao da Priština ima glasove potrebne da postane deo ove organizacije, kao i da ima dovoljno vremena da aplicira za članstvo.

Ipak, postoje kriterijumi koje Kosovo mora da ispuni kako bi podnelo zahtev za članstvo: 

"Za Kosovo je važno da ispuni neke unutrašnje kriterijume koji se odnose na usvajanje Zakona o verskim slobodama i usvajanje Strategije za kulturno nasleđe – da se osvrnem i na neke od problema vezanih za dve-tri srpske pravoslavne crkve, kao i na neke druge kriterijume koje Kosovo mora da ispuni."

Hodžaj je pre dva dana, takođe, najavio i da će još jedna zemlja uskoro priznati Kosovo.

"Jedna zemlja donela je odluku o priznanju i ja očekujem da će ta odluka uskoro biti objavljena," naveo je.

O lobiranju za učlanjenje u UNESCO i INTERPOL

Kosovo za učlanjenje u INTERPOL aktivno lobira od 2015., a ova organizacija će o zahtevu Kosova odlučivati u septembru. Kosovski zvaničnici tvrde i da su ispunjeni svi uslovi za pristupanje, dok analitičari navode da bi prepreka mogla da bude "Srbija i njeni prijatelji kao što je Rusija", pet država članica EU koje ne priznaju Kosovo, ali i druge zemlje koje se, kako navode, protive njihovom članstvu, ili koje će biti uzdržane. 

Za učlanjenje Kosova u UNESCO, prištinski zvaničnici lobiraju od 2009. godine, a sa najaktivnijim lobiranjem počelo se 2014. U novembru 2015, za samo tri glasa – Kosovo nije primljeno u UNESCO. Tada je glasalo ukupno 122 zemlje, 92 je glasalo "za", a 50 je bilo protiv. 

Za prijem Kosova u UNESCO potrebno je više od dve trećine glasova članica ove organizacije koje učestvuju na zasedanju.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.