Konjufca: Reciprocitet sa Srbijom mora da se dovrši

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Predsedavajući Skupštine Kosova Gljauk (Glauk) Konjufca rekao je da se reciprocitet Kosova prema Srbiji mora upotpunti u svakoj dimenziji.

Konjufca je, govoreći u „Javi večeras sa Ronom“ na KTV -u, o situaciji na severu nakon uspostavljanja reciprociteta za registarske tablice, rekao da je to veoma neophodna akcija, koja ima samo jednu svrhu.

„To je bila vrlo neophodna akcija, postojao je samo jedan cilj, da praksa kretanja automobila iz Srbije na Kosovo i da naši automobili idu tamo budu iste, jednake i recipročne. Ovo je važan deo državnog suvereniteta, gde namećete recipročne mere kao što to čini druga država. Uzajamnost se mora dovršiti u svakoj dimenziji, čak i u trgovini, u načinu na koji roba dolazi, i u svakom drugom aspektu“, rekao je Konjufca.

Prema Konjufci, pretnje koje dolaze iz Srbije ne bi trebalo da odbiju institucije Kosova do potpunog uspostavljanja reciprociteta.

„U bilo kojoj meri koju Vlada preduzme, ako Srbija primeni takvu vrstu pretnje sa tenkovima, avionima i vojnicima koji se približavaju granici, mislim da to ne bi trebalo da plaši naše institucije da dobiju sve ono za šta smo ubeđeni da imamo pravo. Tek kada Srbija vidi da smo odlučni da definitivno želimo da sprovedemo tu meru, ona shvata da strah i zastrašivanje nemaju efekta. Kada promenite plan, osim što vidite ruske avione Srbije i povlačite se, to je greška. Kada ona shvati ovo ona neće zaustavljati avione da se vrte oko Kosova. Moramo se prvo složiti u okviru onoga na šta imamo pravo. Ako smo država i republika i nemamo tačku dileme i sumnje, svi lideri i svi ljudi moraju delovati i upotpuniti reciprocitet sa Srbijom. Znate da to nije potpuno u svim aspektima“, zaključio je on.

KoSSev: O novonastaloj situaciji na Severu Kosova, kao i svim dešavanjima i reakcijama koje su je pratile čitajte na našoj tematskoj stranici: Tablice Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.