Konjufca dan pre razgovora u Briselu: Opasno ako se razgovara o ZSO, to je zatvorena tema

Gljauk Konjufca
FOTO: Gazeta Express

Kosovski premijer, Aljbin Kurti i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, sastaće se sutra po prvi put u svojstvu pregovarača u Briselu. O čemu će se razgovarati, za sada nije poznato, ali jesu želje dve strane – dok Beograd zahteva da se razgovara o Zajednici srpskih opština, Priština izbegava ovu temu i traži priznanje. To je potvrdio danas i predsednik kosovskog parlamenta, Gljauk (Glauk) Konjufca, koji je poručio da bi bilo „opasno“ ukoliko bi se u Briselu razgovaralo o ZSO.

Danas je u kosovskoj skupštini održan sastanak predsedništva na kojem se razgovaralo o dijalogu Beograda i Prištine. Konjufca je nakon ovog sastanka održao konferenciju za štampu.

Poručio je da se zalaže za brži tempo dijaloga, ali i tvrdi da je tako nešto nemoguće uraditi zbog stavova predsednika Srbije.

„Uzbuđeni smo zbog toga da se dijalog brže sprovodi, ali je teško sprovesti dijalog brže kada Vučić smatra da na Kosovu treba nešto da uzme. Sa ovakvim stavovima Vučića, sa ovakvim ambicijama Srbije, ne isključuje se da dijalog potraje godinama“, kazao je on prenosi Gazeta Express.

Iako optužuje Vučića za odugovlačenje, Konjufca je stava da se u Briselu ne treba razgovarati o Zajednici srpskih opština, telu čije je formiranje još pre više godina dogovoreno takođe u Briselu, ali nije sprovedeno od strane Prištine.

Ponovio je stav kosovskog premijera – da ovo telo ne bi trebalo da se formira.

„Naši stavovi moraju biti jasni u vezi Udruženja, odbacio ga je naš Ustavni sud, nakon te odluke pokušaj redefinisanja novog udruženja je veoma težak i mislim da kosovske institucije ne bi trebalo da prihvate takav pristup“, prenosi dalje ovaj medij.

Predlaže da bi kosovske institucije trebalo da zauzmu stav da je ZSO – „zatvoreno pitanje“.

„Ne smeju da prihvate da ga ponovo otvore, jer je to uticalo na temelje našeg Ustava“, dodao je.

Uprkos navodima EU da se sutra u Briselu nastavlja proces dijaloga, Konjufca je ponovio stav kosovskog premijera – da više neće biti „istog dijaloga“.

„Mislim da bi o dijalogu trebalo suditi prema onome što se dogodilo 14. februara – rezultatu izbora. Ova opcija je pobedila na izborima sa objašnjenjem i konceptom da se dosadašnji dijalog vodio u pogrešnom formatu“.

Kaže da se „prethodni“ dijalog uglavnom bazirao na „domaćim pitanjima“ i da je naneo veliku štetu, posebno u polju pravosuđa.

„Na primer, pravosuđe u Mitrovici je podeljeno na dva suda. Ocene premijera Kurtija uvek su bile da se takve stvari neće dogoditi. Treba nam novo predstavništvo koje građanima Kosova daje garanciju da se takve stvari neće dogoditi“, rekao je on.

U svakom slučaju predsednik kosovskog parlamenta je uveren da će Kurti tokom sutrašnjeg sastanka u Briselu „dostojanstveno predstavljati sve ono što se dogodilo 14. februara“.

Kosovski premijer Aljbin Kurti kao i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić otputovali su ranije danas za Brisel.

Ukoliko se sutrašnji sastanak bude realizovao, biće to osmi sastanak dve delegacije od prošlogodišnjeg obnavljanja dijaloga pod vođstvom Miroslava Lajčaka; odnosno, treći sastanak na visokom političkom nivou, a prvi Kurtija i Vučića.

Vučić se prethodno sastao sa bivšim kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem i to još u septembru prošle godine.

Pred održavanje nove runde dijaloga došlo je do novih nesuglasica na relaciji Beograd-Priština, zbog odbijanja Kurtija da formira ZSO, tj, kako je rekao, „monoetničku zajednicu“, ali i zbog sve učestalijih najava podizanja tužbe za genocid protiv Srbije.

Predsednik Srbije saopštio je ranije da Beograd traži da se upravo o ZSO razgovara i optužuje Prištinu da nije spremna na kompromis, dok je, kada je reč o genocidu, pozvao Prištinu da ne preti, već podnese tužbu, „pa da vidi da li će da pobedi“.

Priština, sa druge strane, kritikuje Vučića zbog izjave da neće priznati Kosovo i zahteva za kompromisom.

Kosovski premijer ujedno, predstojeći sastanak u Briselu vidi kao pripremu za novo poglavlje dijaloga, dok ga, sa druge strane, Evropska unija vidi kao nastavak dijaloga.

Iz Evropske unije su ujedno kazali da očekuju da obe strane nastave da budu posvećene u angažovanju u procesu dijaloga, kao i da sprovedu sve prethodno postignute sporazume.

S ciljem priprema za nastavak dijaloga, pre dve nedelje su u Prištini, pa potom i u Beogradu, boravili specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak i zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara, Metju Palmer.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.