Haki Rugova osuđen na kaznu zatvora

Haki Rugova
FOTO: Koha

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Gradonačelnik Istoka, Haki Rugova, osuđen je na godinu dana efektivnog zatvora u slučaju u kojem ga je Osnovno tužilaštvo u Đakovici optužilo za sukob interesa.

Prema presudi koju je objavio predsedavajući sudija, Sami (Šarakiju) Sharakhiu, Rugova je osuđen na dodatnu kaznu i zabranu vršenja javnih funkcija u periodu od godinu dana.

Prema optužnici Osnovnog tužilaštva Đakovice 26. marta 2018. godine, Haki Rugova je optužen da je, postupajući kao gradonačelnik Istoka, 1. avgusta 2014. godine potpisao ugovor sa kompanijom „Ma-Con“ sh.pk za izgradnju kanalizacije za sela Crnce i Ljubožda.

Prema optužnici, u vreme zaključenja ugovora o građevinskim radovima između opštine Istok i kompanije „Ma-Con“ sh.pk, direktor firme bio je Gani Rugova, a ugovorna cena bila je 289.119,85 evra.

Tužilaštvo tvrdi da je optuženi Rugova ovim postupcima omogućio finansijski interes svom bratu Ganiju Rugovi, zbog čega se tereti da je počinio krivično delo sukob interesa.

U početku je ovaj slučaj poslat Osnovnom tužilaštvu u Peći, odnosno prenet je tužiocu Haki Sinanaju (Hakhi).

Ali on se, 17. januara 2018. godine, obratio pismom bivšem glavnom tužiocu Osnovnog tužilaštva u Đakovici, Aliju Selimaju, i nakon konsultacija sa bivšim glavnim tužiocem Apelacionog tužilaštva, Hadžijem Dergutijem, i glavnim tužiocem Peći, Agim Kurmehaj, slučaj je prebačen Osnovnom tužilaštvu u Đakovici.

„Razlog za upućivanje u nadležnost ovog krivičnog slučaja za okrivljenog Hakija Rugovu je činjenica da već dugo znamo i nalazimo se u istim društvenim odnosima, kako bi bila poštena i nezavisna istraga, nakon konsultacija sa Glavnim apelacionim tužiocem i glavnim tužiocem Osnovnog tužilaštva u Đakovici, dogovorili smo se da ovaj krivični slučaj pošaljemo u nadležnost Osnovnog tužilaštva u Đakovici “, napisao je tužilac Hadži Sinanaj.

Inače, Haki Rugova je na lokalnim izborima 2017. godine, treću put izglasan da bude na čelu Istoka.

Povezane vesti: 

Gradonačelniku Istoka jednomesečni kućni pritvor; Advokat: Krivo tužilaštvo a ne Rugova

Express: Uhapšen gradonačelnik Istoka zbog zloupotrebe položaja

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.