Konačni rezultati kosovskih izbora tek u novembru

glasacke kutije
FOTO: Gazeta Express

Na konačne rezultate kosovskih vanrednih parlamentarnih izbora čekaće se do početka novembra, saopšteno je iz kosovske Centralne izborne komisije (CIK). Ovo ne predstavlja novinu u odnosu na izbore održane 2014. i 2017. kada se na konačne rezultate takođe čekalo skoro mesec dana.

Vanredni parlamentarni izbori na Kosovu održani su 6. oktobra, a konačni rezultati neće biti potvđeni pre početka novembra, izjavio je portparol Centralne izborne komisije Valjmir Eljezi, piše Zeri. 

Iz CIK-a poručuju da će potvrđivanje rezultata biti u skladu sa vremenskim okvirom koji su poštovali i na prethodnim izborima.

„U 2014. godini od dana glasanja do potvrđivanja konačnih rezultata prošlo je 27 dana, a u 2017. godini trebalo je dan duže. CIK čini sve da se zadrži u istom vremenskom roku“, izjavio je portparol CIK-a, Valjmir Eljezi.

Po završetku izbora, CIK je doneo odluku o prebrojavanju glasova sa 844 biračkih mesta, a u Centru za brojanje i rezultate još se vrši ponovno brojanje glasačkih listića sa 530 biračkih mesta, od kojih je polovina do nedelje bila prebrojana.

Pored toga, još uvek nije poznata sudbina oko 3700 glasova pristiglih poštom iz Srbije, s obzirom na to da je njihovo prebrojavanje obustavljeno prethodne nedelje, 13. oktobra, pošto su tokom prebrojavanja službenici CIK-a iskusili zdravstvene tegobe. Dvanaestoro njih koji su hospitalizovani sa simptomom „svrab ruku niskog intenziteta“, danas, nakon nedelju dana, pušteno je iz bolnice. 

Zvaničnog tumačenja ovog događaja još uvek nema, a policija i tužilaštvo navode da su istrage u toku. To, međutim, nije bila prepreka za više izveštaja kosovskih medija, koji su u nedelju, kada se to dogodilo, tokom čitavog dana, kao udarnu vest javljali da se radi o „trovanju“, direktno povezujući „trovanje“ sa kovertama iz Srbije, identifikujući i one koji su doneli „otrovane koverte“, a bilo je čak i procena o hemijskom oružju kojim raspolaže Srbija, i podsećanja na kontraverzni slučaj trovanja 90-ih.

Na osnovu laboratorijskih rezultata Instituta za biohemiju u Prištini, isključena je mogućnost da je u kovertama sa glasovima iz Srbije bilo ikakvog infektivnog agensa. Međutim i dalje ostaje otvoreno pitanje šta je prouzrokovalo zdravstvene tegobe koje je prijavilo osoblje koje je brojalo glasove.

S druge strane, insistiranje srpske strane na rešavanju sudbine ovih glasova još uvek izostaje.

Pročitajte još:

Medijsko trovanje kovertama

Kosovski mediji: Glasovi iz Srbije izazvali „alergijske reakcije“ kod službenika koji prebrojavaju glasove

Slučaj „trovanja“: Nije zaraza, detaljna analiza koverti van Kosova

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.