Kon o podacima Gradskog zavoda: Do juna tri puta više umrlih od zvaničnog broja

Dr Kon
Foto: Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Epidemiolog Predrag Kon je izjavio, gostujući u Pregledu dana NewsMax Adria, da je prema njegovom istraživanju na osnovu podataka iz Gradskog zavoda za javno zdravlje, od marta do juna, bilo tri puta više smrtnih slučajeva nego što je sistem prikupio i što je zvanično objavljeno, odnosno nego što je pismeno prijavljeno. Navodi i da je postojao i problem u informacionom sistemu. „Sada mogu da tvrdim da su podaci vrlo približni i vrlo tačni“.

Nedeljnik NIN je objavio da je u julu, kada se Srbija suočavala sa novim udarom koronavirusa, urađeno bar sto hiljada testova manje nego što su to pokazali zvanični podaci. Kada je reč o obolelima, taj broj je umanjen, naveli su.

„Mora da se shvati – postoji nešto što se primenjuje u toku samog događaja. Mi prvi put koristimo jedan informatički sistem. Taj informacioni sistem u jednom trenutku, u jednom periodu, nije bio dovoljno precizan i ne mogu da tvrdim zašto – dakle negde od sredine juna on nije bio precizan. Ispitivanjem svega onoga što se dešavalo, jasno se videlo da postoji razlika između onoga što mi, na nivou Beograda, utvrđujemo kao slučajeve i, posebno smrtne slučajeve. Smrtni slučajevi ne mogu precizno da se iskazuju ukoliko ne prođe određen period. Tek za dva meseca vraćaju se nazad podaci koji su upisani u potvrdi o smrti… Sada će da stignu ti podaci za jun. Ja sam obradio podatke do juna meseca. Do juna meseca, najkraće da vam kažem, tri puta je bilo više smrtnih slučajeva nego što je sistem, nego što je pismeno prijavljeno. To se dešava stalno…“

Kon je rekao da je problem kompjuterski program. „Mi nikada nismo radili po tom sistemu, do sada nikada nije postojao ovakav sistem nadzora, mi imamo nešto drugo što redovno funkcioniše, ali sada je nemoguće da to funkcioniše jer sada toga ima masovno i morate da se adaptirate“.

Kaže da se u ovom slučaju razvio informatički sistem bez koga epidemiolozi nisu mogli da rade, naglašavajući da u početku nisu postojale kovid-ambulante i da oni nisu mogli da rade na prikupljanju podataka – posebno jer ti podaci nisu stizali, „te prijave zaraznih bolesti – uopšte nisu stizale“.

Kon navodi da je u svom istraživanju koristio mortalitetnu statistiku i DN2 obrasce, i podatke iz Gradskog zavoda za javno zdravlje. Potvrda o smrti ima tri dela – neposredni, osnovni i posredni uzrok smrti, naveo je, dodajući da one stižu posle dva meseca.

Ono što se neposredno objavljuje, ono što je u informatičkom sistemu – to je jedna stvar, a izvod podataka iz pisanog sistema, je druga, dodaje.

Kon kaže da njima podaci u Gradski zavod stižu nakon dva dana, a da na osnovu onoga što je pratio – sadašnji podaci koji se sada viđaju na sajtu covid.rs jesu vrlo približni i da, što se Beograda tiče, „on se uklapa u ovo“. „Sada mogu da tvrdim da su podaci vrlo približni i vrlo tačni. Ovo što se pojavljuje jedan slučaj ili ne – to ćemo videti tek kasnije“.

Navodi da je u svom istraživanju – od marta do juna – našao 210 smrtnih ishoda kojima je upisano u potvrdi o smrti bilo napisano kao neposredni ili osnovni uzrok smrti kovid 19, a da je zvanično 118 takvih slučajeva zvanično prijavljeno. „Pored toga našao sam 29 smrtnih slučajeva u tom istom periodu od virusne pneumonije i našao sam višak smrtnosti od neoznačene pneumonije – dakle, nebakterijske – 102 slučaja je bilo viška, ali ne možemo da su 102 bila od kovida, ali jedan znatan broj jeste“, naveo je.

Kon kaže da kad se „ukupna smrtnost prati iz godine u godinu, pa se poredi prosek pre 2020. i u višku smrtnosti za čitav taj period postoji 345 ljudi“.

Samo da se zna to se dešava u svakoj epidemiji, dodao je.

Samo u jednoj školi je dokazano da se u školi dešavala transmisija, a da je ostalo spolja uneseno, a da je bitno da se takvi slučajevi otkriju i stave u izolaciju, naveo je Kon.

Testova ima dovoljno i to nije problem, problem je u tome što akutnih respiratornih infekcija u ovo doba godine ima više i nemamo dovoljno ljudi da toliko radi, odgovorio je Kon, na konstataciju da je novinar Dušan Čavić objašnjavao kako je to u njegovom slučaju izgledalo – da mu dete nije poslato na testiranje, nakon što ga je doktor poslušao.

Sistem je napravljen tako da svako dete koje ima tegobe, ide u izolaciju, i to je savet roditeljima – svako dete koje ima povišenu temperaturu, kašalj i ako kaže da nema ukus i miris, treba ga tretirati kao moguće zaraženo, dete treba voditi sa povišenom temperaturom u kovid ambulantu, „imaju oni tamo sijaset načina da odluče“, rekao je.

Naveo je da sistem funkcioniše, da ga samo treba poštovati.

N1Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.