Kurti pred izazovom, ili ZSO i članstvo u SE: „Biće okrivljen za neuspeh“

FOTO: KoSSev

Komitet ministara Saveta Evrope na dnevnom redu 16. i 17. maja nema aplikaciju Kosova za članstvo u ovoj organizaciji. No, nije isključeno da ova tema bude predmet diskusije ukoliko Kosovo ispuni uslov u vezi sa Zajednicom srpskih opština.

Dobilo je Kosovo pre skoro mesec dana većinu na parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope ali je još uvek neizvesno da li će se aplikacija za članstvo u ovoj organizaciji naći na dnevnom redu Komiteta ministara.

Nedeljama predsednik Srbije najavljuje teške dane. Ali priznaje:

„Mi smo pred parlament Srbije, podsetiću vas, izašli sa tim da prihvatamo članstvo njihovo u organizacijama, ne računajući Ujedinjene nacije, agencije i institucije Ujedinjenih nacija, dakle UNESCO i tako dalje, ukoliko provedu u delo formiranje Zajednice srpskih opština. Mi smo taj deo političkog posla završili, oni nam šansu nisu dali“, rekao je krajem aprila Aleksandar Vučić, predsednik Srbije.

Šansu će vodeće evropske zemlje dati Prištini ukoliko predlog statuta Zajednice srpskih opština preda na ocenu Ustavnom sudu. Kosovski premijer za sada odoleva pritisku.

„Vlada ne prihvata uslovljavanje članstva u Savetu Evrope Zajednicom. O normalizaciji odnosa sa Srbijom razgovaramo u Briselu, a ne u Strazburu“, navodi Aljbin Kurti, predsednik kosovske vlade.

„To je jedini uslov koji traži međunarodna zajednica od njega. To traže od njega velike zemlje kao što su Francuska, Nemačka i Italija. Ukoliko se to desi Kosovo će se naći na dnevnom redu, ako se to ne desi prosto to se neće desiti, prosto neće biti predmet diskusije Komiteta ministara“, smatra Dragiša Mijačić, Koordinator Radne grupe za poglavlje 35 NKEU.

„Biće to dramatična nedelja za Kosovo. Zato što ljudi hoće da vide Kosovo kao članicu Saveta Evrope dok se suočavamo sa izazovima i jasnim uslovom glavnih saveznika Kosova“, objašnjava Serbeze Hadžiaj“, novinarka iz Prištine.

Potez kosovskog premijera očekuju i opozicione partije u Prištini.

„Kurti je prošle nedelje rekao da takav zahtev neće uputiti. Međutim znamo da ima u ponedeljak sastanak sa liderima opozicije. Da li je to pitanje na dnevnom redu ili je pitanje prevremenih parlamentarnih izbora videćemo“, dodaje Dragiša Mijačić, Koordinator Radne grupe za poglavlje 35 NKEU.

Poziv za sastanak je za sada prihvatila najveća opoziciona stranka Demokratska partija Kosova, dok su ostale odbile.

„Ukoliko se aplikacija za članstvo ne nađe na dnevnom redu to će biti kritičan trenutak za Kurtijevu vladu jer će biti okrivljen za taj neuspeh. Preostalo je još pet dana. Možda do kraja nedelje Kurti prihvati zahtev Evropske unije. Mada još uvek nemamo signale da će do toga doći“, navodi Serbeze Hadžiaj, novinarka iz Prištine.

Ukoliko se aplikacija Kosova ne nađe na dnevnom redu Komiteta ministara sredinom maja sledeće redovno zasedanje je naredne godine.

Nije, međutim, isključeno da dođe do vanrednog zasedanja ukoliko Vlada Kosova ispuni zadati uslov.

N1Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.