Komentar dana – Nenad Radosavljević

Komentariše: Nenad Radosavljević

Zapad i međunarodna zajednica ne bi se protivili ideji podele Kosova ukoliko bi se Beograd i Priština dogovorili o tome, tvrdi profesor na Školi za javne politike na Centralno-evropskom Univerzitetu Marko Prelec, nekadašnji predstavnik Međunarodne krizne grupe za Balkan i saradnik Tužilaštava Haškog tribunala za bivšu Jugoslaviju.

Odlične reference, nema šta. U skladu sa time i preporuka. Malo sam vas prvo potkopavao, posle malo olajavao, a sada je vreme da vas prekrojim i dokrajčim.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da se Srbi sa KiM i dalje „tiho iseljavaju“, da država to pokušava na različite načine da spreči, pored ostalog i kupovinom zemljišta, ali da teško ide.

Mi se iseljavamo na vrhovima prstiju, a on se tali kupovinom zemljišta na ar i prodaje teritoriju ispod žita. Tako to mora. Takva su vremena.

Srbi na KiM očekuju od predsednika Aleksandra Vučića, koga sa nestrpljenjem očekuju 9. septembra, da će nastaviti da se bori za srpski narod, za pronalaženje komromisnog rešenja koje će uvažiti srpske interese, kako Srba koji žive na KiM, tako i cele Srbije,“ prenosi potpredsednik Srpske liste Igor Simić raspoloženje građana u južnoj pokrajini pred najavljenu posetu Aleksandra Vučića.

A mislio je sledeće – članovi Srpske liste očekuju od predsednika, za čijim dolaskom vape, jer su pali u dramatičnu depresiju i defanzivu prema ozbiljnim i trezvenim Srbima sa KiM, da će da ih zaštiti, da će nastaviti da se bori za njih i njihove interese i da će da ih ugradi u kompromisno rešenje, pa makar bilo prodaja, predaja, razgraničenje ili … ili rat… al’ da oni prežive.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin poručio je danas svim građanima Srbije albanske nacionalnosti da budu mirni, da se ne plaše, da se želja albanskog ministra Ditmira Bušatija neće ostvariti.

Kada on, u uniformi specijalno dizajniranoj za njega, jer ga prava ne sleduje zbog nesluženja vojnog roka, izgovori Albancima da se ne plaše, da budu mirni i da se Bušatijeva želja neće ostvariti, to ih on ne tapše po ramenu, nego preti i to neovlašćeno, drsko i cinično. Tako je radio i kao Mirin omladinac u JUL-u. Šta je posle bilo na Kosovu i u Metohiji, ispaštamo 20 godina i još ne vidimo kraj.Svi navodi iznešeni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. KoSSev nije autor teksta.​  

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.