Komentar dana: Nenad Radosavljević

Komentariše: Nenad Radosavljević

Predsednik Evropskog saveta, Šarl Mišel (Charles Michel), podržao je ideju o održavanju
međunarodne konferencije za Beograd i Prištinu.

„Podržavamo ideju da se što pre organizuje konferencija sa nekim članicama Evropske unije (EU) koje su veoma aktivne, i u bliskoj koordinaciji sa Sjedinjenim Državama, jer smatramo da smo poslednjih meseci videli neke poteškoće koje postaju razlozi za eskalaciju“, izjavio je danas predsednik Evropskog saveta.

„Mislim da je došlo vreme da imamo globalni pristup, da onda dođemo da napravimo jasne korake u smislu normalizacije“, dodao je on.

Ideju o organizovanju međunarodne konferencije je izneo premijer Albanije, Edi Rama, 27. juna, nakon susreta sa visokim predstavnikom EU za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom (Josep Borrell).

Rama je predložio konferenciju sa liderima Beograda i Prištine, i zvaničnicima EU i SAD, te da im se „ne dozvoli da izađu bez dogovora“.

Ovog našeg ne moraju da vezuju on ionako na sve lako pristane, a i već je ionako na sve pristao. Samo treba da mu dozvole da ih posle sve neograničeno „pljuje i psuje“ na njegovim medijima i pred srpskom publikom. A što njima ni do sada nije smetalo.

Kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svećlja, nazvao je predsednika Srbije „hroničnim lažovom”, prenose prištinski mediji. Jučerašnjem obeležavanju Vidovdana u Gračanici prisustvovao je i sin srpskog predsednika, Danilo Vučić.

U popodnevnim satima, a nakon završene ceremonije, mediji su listom objavljivali da je on navodno „priveden“, „zaustavljen, „pretresen“, te da mu je skinuta majica.

U međuvremenu se oglasio i srpski predsednik sa navodima da je njegov sin sa majicom „Predaja nije opcija“ prošao kroz Prištinu, odakle je otišao u Gračanicu, te da su ga kosovski policajci navodno tri puta zaustavljali i pretresali.

„Tek sada sam saznao šta se sve dešavalo na KiM. Poslednji put kada su zaustavili
Danila, nedaleko od Podujeva, albanski policajci tražili su da, po svaku cenu, skine majicu na kojoj je pisalo ‘Predaja nije opcija’. Danilo nije pristao, a onda su uperili puške u njega i pitali ‘Ime oca?’ On je odgovorio: ‘Aleksandar! To je moj tata i vaš predsednik’! Majicu mu nisu skinuli, obraz mu nisu ukaljali. Predaja nije opcija!“, oglasio se kasno sinoć i na svom Instagramu srpski predsednik.

„Svaki put nam dokazuje da je hronični lažov. Njegov sin nije zaustavljen tri puta, već samo jednom na izlazu iz Prištine“, rekao je Svećlja.

Potvrdio je da je policija od sina srpskog predsednika tražila da „skine provokativnu
majicu“ koju je nosio tokom zadržavanja, prenosi Koha. Kazao je da je izvršen pretres automobila, te da su potom pušteni i da su se uputili ka prelazu.

To da je dotični “hronični lažov” znamo. A da voli da se hvališe i da bezgranično voli da nakiti stvarni događaj i to. Malo je da je njegov sin jednom zaustavljan. Mora bar tri puta, jer nije on bilo ko. Pa on je sin “velikog” Aleksandra. A onda je ispred puški održao istorijski čas, njegov hrabri sin. Na njega hrabar. Morali su puške da upere u njega da bi im ime oca rekao, ali on nije poklekao i potpuno ih je verbalno dokusurio rečima: “Aleksandar, moj tata i vaš predsednik”.

E sada ga vala baš pretera. No, na kraju meni ipak jedno ostade nejasno. Skide li Danilo tu majicu kritičnog dana, ili ne.

Uzgred rečeno taj natpis na majici nije nikakva provokacija i potpuno je besmisleno da su mu tražili da je skine. Te stoga, ovi koji su to od njega zatražili – na čelu sa ovim koji to opravdava, ništa nisu bolji od ovog koji hronično laže i preuveličava.Svi navodi iznešeni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. KoSSev nije autor teksta. Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.