Komentar dana: Nenad Radosavljević

Foto: KoSSev

„Albanska strana na Kosovu i Metohiji priprema bukvalno pakao u narednim danima“, saopštio je ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković. Na konferenciji za medije nakon sastanka predsedništva vladajuće SNS, Selaković je potvrdio da su predstavnici Srpske liste danas u Beogradu, i da će se oni sastati sa Vučićem. „Srpski narod u ovom trenutku dolazi u situaciju koja je izuzetno nezgodna i koja kulminira iz časa u čas, i više o tome uveren sam da će sutra uveče u svom obraćanju govoriti i sam predsednik Vučić, nakon razgovora koje obavi danas sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije, ali i
drugih aktivnosti koje će imati u međuvremenu i da će u svom obraćanju i domaćoj i svetskoj javnosti govoriti i o ovoj situaciji koja nam preti sutra stupanjem na snagu mera čiji je donosilac Aljbin Kurti“, kazao je Selaković.

Po pravdi Boga trebalo bi da ovi, što sastanče po Beogradu, dođu ovde da osete tog pakla jer su sve to oni i zamesili. Sa sve vođom na čelu i ovim koji pakao najavljuje a ne da strada nedužni narod, ni kriv, ni dužan, kojeg unapred plaše plakatama koje je lepio ne zna se ko. Noću ilegalno, kao što im se potpredsednik pojavljuje, tako i plakate lepe. Ali nemoj da pomisle da će, ako nam naprave problem, uspeti da se izvuku i posakrivaju po svojim nekretninama u Srbiji i po svetu kao što su to već radili njihovi stariji partijski drugovi 1999. „Navataćemo“ se gde god da budu.

Lajčak je beskoristan bez Bajdena i Šolca. Miroslav Lajčak će još dve godine biti na mestu specijalnog evropskog izaslanika za dijalog Kosovo-Srbija. Nastavak mandata slovačkog diplomate do 31. avgusta 2024. godine dogovorilo je 27 zemalja članica Evropske unije. Lajčak je naveo da su u naredna 24 meseca realne mogućnosti da Kosovo i Srbija postignu dogovor za potpunu normalizaciju odnosa. Bodo Veber iz Saveta za politiku demokratizacije sa sedištem u Berlinu, Nemačka, govorio je o tome: „Ako cela politika EU i SAD padne na nivo specijalnih predstavnika, kao što je Lajčak, to u krajnjoj liniji neće biti dovoljno da najava koje je izrekao postane stvarnost. „Nemački kancelar je nedavnom posetom Prištini i Beogradu pokazao da želi da ima aktivniju ulogu u tom procesu. Ali ovo je daleko od inicijative preuzimanja vođstva. Ovo može biti uspešno samo ako dolazi od kancelara Olafa Šolca i predsednika Džoa Bajdena“, dodao je Veber, koji je jedan od vodećih nemačkih istraživača o razvoju dijaloga.

Veber je potpuno u pravu a naslov teksta to najpreciznije definiše. To što Lajčak najavljuje a što neće da se desi naravno čini da bi se dodvorio onima koji su ga podržali da produži mandat. Što se tiče Bajdena i Šolca mislim da trenutno imaju veće probleme, ovi sa Rusijom a ovi i sa Rusijom i sa Kinom, pa će i zato uspeh Lajčakove najave izostati. A što se nas tiče i bolje je da pregovora ne bude jer ko zna kakvu već štetu dodatno ovaj naš može da nam napravi. Ovaj naš pregovarač-štetočina.Svi navodi iznešeni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. KoSSev nije autor teksta. Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.