Komentar dana: Nenad Radosavljević

Komentariše: Nenad Radosavljević

Za razliku od Srbije i ostatka regiona, Severna Makedonija je najdalje odmakla kada je u pitanju legalizacija kanabisa. Tamošnja vlada je prošle godine utvrdila Predlog zakona o kontroli opojnih droga i psihotropnih supstanci, koji treba da omogući izvoz sušenog cveta kanabisa. Slavica Anastasovska iz Helsinškog odbora u Skoplju smatra da bi legalizacija kanabisa rešila mnoge probleme onih kojima je neophodan za lečenje. Sa druge strane, zakon bi zaštitio mnoge ugrožene grupe mladih od rizika koje donosi crno tržište. „U ovom trenutku korisnici ne znaju šta konzumiraju. Nema nikakve regulative. To nabavljaju sa crnog tržišta. Kada budemo imali zakon, to će biti regulisano i korisnici će znati šta kupuju“, smatra Anastasovska.

I onda regionalna nirvana. Onima koji su bolesni biće lakše, a oni koji su ludi – biće još luđi.

Vest dana juče je bilo svedočenje prijatelja ubijenog pripadnika Belivukovog klana za KRIK sa direktnim izgovaranjem imena neposrednog ubice, naručioca i organizatora ubistva Olivera Ivanovića i potvrdu da je spreman da u oba tužilaštva da svoj iskaz. Pored dva već poznata imena koja se u javnosti, ali i prema optužnici u kosovskom tužilaštvu, neposredno povezuju sa smrću poznatog srpskog političara – visokog funkcionera Srpske liste Milana Radoičića i Zvonka Veselinovića, pojavilo se i novo – navodnog ubice. „Besmislene laži“, ocenio je sinoć Aleksandar Vučić ove informacije, ali i kazao: „Što, da neće da se izvine posle dve godine laži?!“

Isto tako kako za nešto možeš tvrditi da je istina – jer je istina isto, tako moraš znati da je nešto laž, da bi tvrdio da je laž. Doduše, treba mu verovati da zna da je laž jer je upravljao tada, kao i sada, sa lokalnom samoupravom, policijom i stranačkom strukturom u Severnoj Mitrovici, a bez tih struktura ne bi moglo ništa da se dešava a da one nisu upoznate ili da one ne mogu da otkriju. E, ako zna šta jeste laž, sigurno zna šta nije, pa bi to trebalo da kaže, kao što je obećao u roku od nedelju dana, pa bar na poligrafu. Makar na onom njegovom sa kojim preti svima oko sebe koji mu se suprotstave.Svi navodi iznešeni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. KoSSev nije autor teksta. Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.