Komentar dana – Nenad Radosavljević

Komentariše: Nenad Radosavljević

Rok za formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) probijen je da bi Priština isprovocirala ishitrenu reakciju Beograda i Srba na KiM, kaže sociolog i analitičar Vladimir Vuletić.

Gde li ih samo proizvode? Pitam se kako se posle ovakvih “analiza” pojave u kući, u komšiluku, na ulici? Da li ih bar neko pogleda sa koliko toliko prekora ili su svuda oko njih sve isto takvi?

Gradonačelnik Južne Mitrovice Agim Bahtiri sastao se sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem i sa drugim visokim zvaničnicima i razgovarao o situaciji na severu Kosova. Kako je gradonačelnik naveo, situacija je mirna i stabilna i „nijedan od scenarija koji se pominju u različitim medijima neće se odviti na severu Republike Kosovo“. Bahtiri je takođe napomenuo da se sastao sa komandantom KFOR-a Salvatoreom Kuočijem koji ga je uverio da je KFOR spreman da sprovede svoju misiju i da ima dovoljno kapaciteta da održi mir i bezbednost na celoj teritoriji Kosova.

Pa čekaj bre, ko je ovde od koga trebao da se brani? Je l’ opasnost pretila tamo ili ovamo, njima ili nama? Meni se sve čini da je nama. A pošto je NATO na Jarinju i Brnjaku, zna se i od koga.

Vašington je spreman da pomogne dvema stranama, ali će se o eventualnom sporazumu Beograda i Prištine izjasniti tek kada ga bude video, kaže ambasador SAD Kajl Skot. Američka ruka je pružena Srbiji, a na Srbiji je da je prihvati, zaključio je ambasador.

E baš lepo. Znači i nama će da pomognu?! Ali ja se ipak ne bih baš previše rukovao da nam ruku iz ramena ne iščupaju.

Pripadnici srpske nacionalnosti najčešće podnose zahtev za napuštanje KBS navodeći da ne mogu da izdrže spoljne pritiske, a Šalja kaže da još nije doneta nikakva odluka o tim zahtevima, jer se, kako navodi, oni razmatraju „u skladu sa predviđenim procedurama, za koje je potrebno 6 meseci“.

Normalno. Kada neko želi da napusti KBS, mora da podnese zahtev, pa da čeka 6 meseci, pa tek da vidi kakvu će oni odluku doneti. E, a kada neko napusti KBS, to je nešto drugo. Ne treba zahtev i ne mora da čeka.

Vojska Srbije preventivno je podigla borbenu gotovost na celoj teritoriji zbog tenzija na Kosovu i Metohiji, pišu „Večernje novosti“.

Srbija?… Kosovo i Metohija?… Vojska?… Podignuta borbena gotovost?… Vulin ponovo u uniformi!!!Svi navodi iznešeni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. KoSSev nije autor teksta.​  

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.