Komentar dana: Nenad Radosavljević

Komentariše: Nenad Radosavljević

Narodni poslanik, Šaip Kamberi, izjavio je da dijalog u Briselu treba da donese suočavanje sa prošlošću za obe strane, a da predsednik Srbije Aleksandar Vučić, na sednici Skupštine Srbije nije izneo ništa novo o tim pregovorima. Kamberi, šef poslaničke grupe „Ujedinjena dolina – SDA Sandžak“, rekao je za N1 da Vučić nije rekao „šta Srbija hoće i šta nudi“.„Mora se doći do kompromisa, a kakvog kompromisa – ne znamo“.

Kompromis, to vam je ništa. Kao npr. “Unutrašnji dijalog”, kao “bake i deke”, kao “dramatičan rast ekonomije Srbije” i mnogo šta drugo. To su vam njegove izmišljotine za koje on misli da su genijalne pa ih besomučno ponavlja svuda i na svakom mestu, onda ih njegovi tapšači memorišu i takmiče se ko će ih češće ponavljati, pa svi zajedno dosade i Bogu i narodu. A u stvari ne znače ništa čak ni u njegovoj glavi osim kao samozadovoljstvo jer je bar nešto sam smislio.  

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, odbacio je tvrdnje da se Beograd meša u unutrašnju politiku Crne Gore i ocenio da se upravo suprotno.„Svakodnevno me optužuju da se mešam u njihove stvari, a oni ne rade ništa drugo nego što se mešaju. Od toga ko će da drži koji kafić na Vračaru do toga koju će politiku Srbija da vodi. A kada im kažete da nas oni ne zanimaju, već da ih mi samo pitamo gde su prava Srba kojih nema 1,8 nego 28 odsto, oni nam kažu da ne smemo da se mešamo“, rekao je on.

Dva krupna problema, ovaj čovek, pravi svojim nastupima ludila u odnosima sa Crnom Gorom. Prvi, jer na svaki način želi da u Crnoj Gori dođu na vlast njegovi “puleni” Mandići i Kneževići ili bar da se vrati njegov stari saradnik ali nikako da ostanu oni koji drže do sebe i ne žele da mu ljube skute. Na taj način proizvodi nestabilnost besan što su u spornoj rezoluciji pomenuti pojedinci (ne srpski narod) a ti pojedinci su i on i onaj Ivica i onaj Palma i sva vladajuća nomenklatura u Srbiji koja je na vlasti, a bili su i onda posredno preko stranaka koje su tada vodile državu. I drugi mnogo veći, što niko drugi u istoriji kao on nije tako razdvojio isti narod na dva dela svakodnevnim pričama o “našim” Srbima tamo za koje bi voleo da su preko Mandića i Kneževića njegovi kao što su njegovi oni u Srpskoj sa sve Dodikom ili ovi jadnici na Kosovu i Metohiji. A Crnogorci su po njemu nešto drugo pa zato treba za guše da se povataju sa “našim” Srbima. Mnogo pokvareno, mnogo pokvareno…

Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, Zorana Mihajlović, rekla je da je pitanje seksualnog uznemiravanja i nasilja nad devojčicama koje se od 2003. do 2014. godine dešavalo u Istraživačkoj stanici „Petnica“ ne samo poražavajuće za društvo, već ogromna odgovornost tadašnje uprave ove institucije na čelu sa Vigorom Majićem. Mihajlovićeva je istakla da je Srbija danas zrelo društvo spremno da se bori protiv svakog oblika nasilja i diskriminacije i da žene više ne ćute i ne skrivaju se pod velom krivice.

Nešto se ne sećam da je ovako ispravno reagovala na navode u novinskim člancima i medijima u nekim drugim slučajevima nekog tamo Pahomija, nekog joj koalicionog partnera iz Jagodine i mnogih drugih. Kao, razmišlja svoju funkciju je opravdala, a malo je probrala pa se nekima pod zaštitom nije zamerila. A ako ovo skretanje pažnje profunkcioniše pa se “slučaj Palma” malo zaboravi, dobiće šargarepu. A i to je neka vajda.Svi navodi iznešeni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. KoSSev nije autor teksta. Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.