Brnabić: Dijalog sa Prištinom u skladu s Ustavom, ne možemo da otkrivamo sve karte

Premijerka Srbije, Ana Brnabić, izjavila je da ona u parlamentu neće otkrivati karte Beograda u razgovorima sa Prištinom, navodeći da „zna koje su naše pozicije, crvene linije, ali je građanima dovoljno da znaju da se ti razgovori odvijaju u skladu sa Ustavom Srbije“, prenosi N1.

Pokušavamo da zaštitimo mir, dugoročnu stabilnost i da spasimo što se spasti može, rekla je Brnabić u Skupštini, odgovarajući na pitanje samostalnog poslanika Vladana Glišića.

„Jasno je rekao šta su naše pozicije, crvene linije, šta pokušavamo da izvučemo iz toga i šta možemo da očekujemo“, rekla je Brnabić na sednici na kojoj poslanici poslednjeg četvrtka u mesecu postavljaju pitanja članovima Vlade Srbije.

Brnabić je kazala da joj je nejasno da „neko stalno insistira da mi kažemo šta su naše pozicije i da tako izgubimo mogućnost da ih odbranimo u dijalogu i da nešto praktično dobijemo“.

Glišić je upitao premijerku zašto Srbija nema platformu za pregovore sa prištinskim institucijama, već isključivo reaguje na predloge Prištine.

On je postavio i pitanje pristupanja Srbije EU, „ako Brisel i Vašington slome kičmu“ pet članica EU i one priznaju nezavisnost Kosova.

„Da li idemo i dalje u EU ili smo u tom licemernom položaju da idemo na vežbe za Belorusijom i onda donosimo rezolucije“, upitao je Glišić.

Evropska unija je statusno neutralna u odnosu na nezavisnost Kosova, poručila je Brnabić.

„Suprotno našim interesima je da otkrivamo svoje pozicije, a ako to ne razumete, ne znam kako da vam objasnim“, poručila je ona.

Vlada Srbije treba da se bavi real politikom, a ne šta bi bilo kad bi bilo, rekla je ona na pitanje šta će se uraditi ako pet država članica pod pritiskom priznaju nezavisnost Kosova.

„Mi imamo plan šta radimo, šta tačno radimo, ne ako jedna članica EU prizna nezavisnost Kosova, već bilo koja zemlja u bilo kojoj tački na zemaljskog kugli i na svaki akt ćemo odgovoriti istom merom“, navela je ona.

Brnabić je navela da je Priština suspednovala kampanju za priznanja nezavisnosti zbog toga što je kampanja Beograda za otpriznavanja bila uspešna.

„Region uplašen za sporazume zbog Kurtija“

Brnabićeva je ocenila je da bi 2021. godina trebalo da bude jako dobra za regionalnu saradnju, ali da se sve promenilo dolaskom novih privremenih institucija u Prištini, posebno njihovog premijera Aljbina Kurtija, i upozorila da bi moglo da se desi da 5. jula zbog njega ne budu potpisana četiri važna sporazuma.

„Umesto da svi ove godine slavimo uspeh regionalne saradnje, na žalost s dolaskom novih privremenih institucija u Prištini i Aljbina Kurtija, regionalna saranja dobija drugačiji prizvuk“, rekla je Brnabićeva odgovarajući u Skupštini Srbije na pitanja poslanika Samira Tandira o rezulatima sastanaka koje je imala proteklih nedelja u Antaliji, Beču i Luksembrugu, prenosi RTS.

Ona je navela da očekuje da bi moglo da se desi da na prvom važnom sastanku 5. jula, u okviru Berlinskog procesa, četiri sporazuma na kojima se jako dugo radilo, možda ne budu usvojeni, što bi bio jako veliki udarac za regionalnu saradnju.

„Ne smatramo samo mi da je to loše, već svi u regionu, i oni koji su priznali Prištinu i oni koji nisu. Svi smatraju da je to loše za regon i regionalnu saradnju“, rekla je Brnabićeva.

Podsećajući da je ove godine najkonkretniji regionalni sporazum onaj o ukidanju rominga, da je to veliki regionalni uspeh, dodala je da od dolaska Kurtija na vlast u Prištini više nema nikakvih deklaracija, ne postoje sporazumi, jer on ništa ne prihvata, ako se ne pojavljuje „Republika Kosova“.

Dodala je da Srbija nije usamljena u oceni da su takvi stavovi Kurtija neprihvatljivi, već to smatra i BiH koja ne priznaje Kosovo ali ni Moldavija u okviru CEFTA sporazuma.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.