Komentar dana – Nenad Radosavljević

Komentariše: Nenad Radosavljević

Sanitetsko vozilo Doma zdravlja u Goraždevcu, koje je služilo za transport bolesnika do Severne Mitrovice ali i obilazak povratničkih sredina i monahinja u Manastiru Pećka Patrijaršija, ukradeno je tokom protekle noći. Vozilo Doma zdravlja je četvrto vozilo koje je ukradeno u Goraždevcu u poslednjih šest meseci ali kradena je i stoka, pokućstvo alat, motorne testere, kazani za pečenje rakije…

O čemu se ono beše pregovara u Briselu, na nekom najvišem nivou?

„Konačna normalizacija međusobnih odnosa biće kada Srbija prizna Kosovo kao samostalnu državu, kao što je priznala pet drugih država nastalih od bivše Jugoslavije“, poručio je politički analitičar i nekadašnji visoki jugoslovenski funkcioner s Kosova Azem Vlasi, uoči nove runde pregovora Beograda i Prištine. On je istakao da kosovska strana neće razgovarati o državnom statusu Kosova jer je, kako navodi, ono definitivno država do sada priznata od 115 zemalja članica UN, kao ni o teritorijalnom integritetu i granicama jer su definitivne, te o unutrašnjoj ustavnoj strukturi Kosova kao suverene države, jer se o tome ne pregovara sa drugom državom.

A kompromis? E ne može to tako, da vi dobijete sve, a mi ništa, odnosno da mi izgubimo sve, a vi ništa… Pa mi već mesecima u krug okrećemo razne jeftine parole tog tipa. Ući će nam bre i u čitanke, a vi da razgovarate nećete… Ništa, onda sedite kući. Mi ćemo sami sa sobom da pregovaramo i u obavljenim pregovorima pobeđujemo na uvežbani “unutrašnji” način.

Brine me opsesija Prištine severom Kosova, izjavio je danas predsednik Vučić nakon sastanka sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

A na početku razgovora 2013. su bili baš fini. Na hleb da ih namažeš. I ja ih pustih… I popustah… I daj ovo, ja dam… I daj ovo drugo, ja opet dam… I treće… I sve… A vidi sada hoće sa brade u usta. Opsesivnici jedni nevaljali.

Stav NATO po pitanjima Kosova i Krima je jasan i ne menja se, izjavio je viši zvaničnik NATO zadužen za Zapadni Balkan i Rusiju Robert Pščel. Pitanje Kosova je bilo na međunarodnim agendama godinama i zbog ratnih dešavanja reagovao je NATO, ali i mnoge druge međunarodne organizacije kao što su UN, kaže zvaničnik NATO-a i napominje da je u Ukrajini na Krimu, pošto ne priznaju aneksiju, bilo mira sve do 2014. godine. Prema njegovim rečima Alijansa je ponosna jer ima dobre odnose i saradnju sa Srbijom.

Koliko sam ja razumeo, ovome se stanje na Krimu nikako ne sviđa, a sa ovim na Kosovu se ponosi… E pa vidiš, po pitanju i Krima i Kosova, mi Srbi sa Severa razmišljamo sasvim suprotno od tebe. Bar ja i oni koje ja ovde znam. A znam nas mnogo.Svi navodi iznešeni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. KoSSev nije autor teksta.​  

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.